Renske en Maarten zijn bijna een maand onderweg. De reis naar Marokko is voorspoedig verlopen en zij bezochten daar al een aantal interessante projecten. Op 17 november waren zij uitgenodigd door Green Energy Park om een ​​presentatie te geven over hun expeditie en voor een rondleiding op de campus.

Op 17 november werd er op Green Energy Park een evenement georganiseerd over de expeditie van Renske en Maarten. Dit werd geregeld door Mike Dempsey, die zij in april van dit jaar ontmoetten tijdens de tentoonstelling Fully Charged Live in Amsterdam.

Zij hebben een uitgebreide presentatie gegeven over hun expeditie en de auto aan verschillende leerlingen en docenten. Renske en Maarten vonden het fantastisch om te zien dat de interesse en expertise overeenkwamen met die van hunzelf, want de leerlingen en docenten bleven maar vragen stellen en ideeën delen. 

4x4electric video voor kWh People

Zo wilden zij onder andere weten wat Renske en Maarten doen met de zonnepanelen als deze niet meer werken. Dit heeft Renske en Maarten aan het denken gezet waardoor ze een manier gaan zoeken om de materialen te hergebruiken. Hiernaast zagen de leerlingen en docenten potentie in het optimaliseren van de auto-accu. Renske en Maarten hebben er voor gekozen om de standaard batterij te gebruiken, dit zullen zij niet veranderen. Wel gaan ze kijken of opwarmen van de accu zorgt voor sneller opladen.

Over Green Energy Park

Green Energy Park is een samenwerking tussen de Polytechnische Universiteit Mohammed VI (UM6P) en het Marokkaanse Instituut voor Onderzoek naar Zonne-energie en Hernieuwbare Energie (IRESEN), om ontwikkelingen op het gebied van hernieuwbare energie te testen en te onderzoeken.  Hun doel is om de gevolgen van klimaatverandering te minimaliseren. Marokko wil dit doen door in te zetten op hernieuwbare energie. Het koninkrijk hoopt tegen 2030 meer dan 50% van zijn elektriciteitsbehoefte op duurzame wijze te produceren. Green Energy Park beschikt over het eerste platform in Afrika dat het delen van infrastructuur voor onderzoek mogelijk maakt, evenals het delen van informatie en onderzoek tussen verschillende universiteiten en instellingen.

Duurzame oplossingen voor Marokko

Na de presentatie van 4x4electric bezochten zij een startup op de campus die nieuwe laadpalen maakt. Er ontstond een zeer interessante dialoog over het implementeren van elektrisch rijden. In Marokko wordt energie maar door één bedrijf verkocht, een monopolie. Daarom kan niemand anders energie verkopen. Dat maakt het lastig voor aanbieders van laadpalen om een ​​business case te realiseren.

Het goede nieuws voor de lokale bevolking is dat opladen altijd gratis is: een groot voordeel dat elektrisch rijden interessanter maakt. Soms wordt er wat meer parkeergeld gerekend, maar dat is dan ook alles.

Wat betekent dit voor de toekomst?

Renske en Maarten kregen te zien dat Marokko al aardig wat laadpalen heeft, je moet ze alleen wel weten te vinden. Elektrische auto's zijn zeldzaam, want die zijn duur en ook moeilijk te vinden. Eerder tijdens hun trip, bezochten Renske en Maarten een Skoda-dealer. Tot hun verbazing hadden ze daar nog nooit een Skoda Enyaq gezien.

Als we Marokko en Nederland vergelijken, worden zonnepanelen ook heel anders geïmplementeerd. In Marokko is netten, in Nederland bekend als ‘salderen’, geen optie. In Nederland is investeren in zonnepanelen daarom erg interessant. In Marokko moet de geproduceerde energie tegelijkertijd worden gebruikt, anders is het verlies en daardoor een stuk minder interessant. In Marokko is de thuisaccu echter wel interessant in tegenstelling tot Nederland. Toch is de investering voor zonnepanelen en een thuisaccu voor de meeste locaties te hoog waardoor je dit weinig ziet.

Voor ons was het zo interessant om de verschillen te horen en ook de impact die dit heeft op een land. In Nederland zijn we de uitdagingen gewend, maar hier is het gewoon helemaal anders!

Bron: 4x4ELECTRIC

Relevante artikelen