EnergieStudent is een stichting die zinvol werk in de duurzame sector voor studenten creëert. EnergieStudent biedt studenten die bezig zijn met een studierichting of affiniteit hebben met duurzaamheid de kans om aan opdrachten te werken die een bijdrage leveren aan een groene toekomst. De studenten schrijven zich bij EnergieStudent in als zzp’er en gaan zo samen ondernemen. De stichting faciliteert hen in het werven van opdrachten, ondersteunt hen in het ondernemerschap en begeleidt de studenten tijdens opdrachten. Op deze manier zijn ze van toegevoegde waarde in de energietransitie en doen ze waardevolle werkervaring op.

Welke studenten sluiten zich aan?

De studenten hebben verschillende achtergronden, niet alleen vanuit de energie en duurzaamheid maar ook bijvoorbeeld rechten, economie en bestuurskunde. Ook studenten die goed zijn met hun handen kunnen zij goed gebruiken. Duurzaamheid is een breed begrip en iedereen is nodig om de klimaatdoelen te bereiken.

Wat zijn typische opdrachten?

De opdrachten zijn altijd gericht op het inzetten van de kennis van studenten en lopen uiteen van adviesrapporten maken, metingen verrichten, uitzoekwerk doen, projectmanagement, in gesprek gaan met klanten en het werken als een persoonlijk assistent. Opdrachtgevers lopen uiteen van bedrijven, overheid en particulieren.

Voorbeelden uit de praktijk:

Universiteit van Utrecht - Technische opdracht: analyse over het energieverbruik bij de gebouwen van de UU. In kaart brengen van verbruik en verbeteradvies.

Ennatuurlijk - Data structureren en categoriseren zodat Ennatuurlijk de stap kon maken naar ArcGIS. Updaten van geografische leiding data.

Energie Samen - Aanpassen van het tijdschrijfsysteem, bijhouden van de financiële administratie en het ontwikkelen van de marketing en communicatie.

Sustain - Afspraken plannen voor klantbezoeken voor onze externe energieadviseurs. Energieadviezen en offertes controleren, versturen en opvolgen. Contact met uitvoerders onderhouden over uit te voeren oplossingen.

Forward - Student wordt ingehuurd om een onderzoek te doen naar het huidige rekenmodel om de bouw te verduurzamen. Het huidige rekenmodel moet worden getoetst, op vlak van gebouw en isolatie en aan te vullen waar nodig.

BayWa R.E. - Junior wind ontwikkelaar: Identificeren van kansen voor mogelijke windprojecten en projectsamenwerkingen. Initiëren en formaliseren van samenwerkingen met de grondeigenaren en projectpartners. Coördineren van interne teams (bv. juridische en technische afdeling) bij het opzetten en ontwikkelen van activiteiten. Opleveren van een vergund ‘ready-to-build’ project aan je collega’s van de bouw, vervolgens vol trots toezien hoe zij ‘jouw’ windpark oprichten.

Hoe werkt het?

De opdrachten werft EnergieStudent via hun eigen sales team; ze hebben studenten die continu bezig zijn met bedrijven benaderen en netwerken om opdrachten binnen te halen. De studenten worden gekoppeld aan een project of bedrijf zodat de student snel aan de slag kan. Dit gebeurt met de uiterste zorg zodat de student bij het juiste project terecht komt. Het aantal uur per week verschilt tussen de 4 en 20 uur per week maar kan per project worden aangepast.

Van elk uur dat wordt gefactureerd bij de opdrachtgever wordt een deel uitbetaald aan de student en gaat er een deel naar de stichting EnergieStudent. Hierover zijn zij transparant, ook naar de opdrachtgever. Het deel dat naar de stichting gaat is nodig voor het opzetten van nieuwe projecten, marketing en communicatie, begeleiding, werving en administratie. Maar ook naar de student: door middel van trainingen ontwikkelen zij de student tot een ware professional!

Wil jij je als student aanmelden of ben je als organisatie geïnteresseerd in de diensten van EnergieStudent? Ga hier naar de website van EnergieStudent.

Relevante artikelen