kWh People heeft een groot netwerk met opdrachtgevers die werken in de duurzaamheid, energie of circulariteit. Wij gaan in gesprek met onze opdrachtgevers om te praten over hun ervaringen in de branche. Vandaag spraken we met Malou van Mechelen, werkzaam bij Groendus; koploper in de energietransitie. Groendus is in maart 2021 ontstaan vanuit een fusie van zes gespecialiseerde bedrijven actief in onder andere zonprojecten, slimme meetdiensten en duurzame energieoplossingen. Bij de oprichting was investeringsmaatschappij NPM Capital de stuwende kracht achter het bedrijf.

Afgelopen mei kondigden pensioenuitvoerder APG en het Canadese OMERS Infrastructure aan dat zij Groendus gezamenlijk van NPM overnemen. Malou werkte als HR manager bij één van de bedrijven. Binnen Groendus heeft Malou de rol van HR Business Partner aangenomen. Volgens haar is deze unieke samenwerking van bedrijven ook gelijk de kracht van Groendus:

Iedereen kan meewerken en meebouwen aan onze missie en visie. Dit doen wij nu met zo’n 130 mensen binnen de Groendus Groep. Het is om deze reden nooit saai en nooit af. Het biedt dan ook veel carrièreperspectief.

Sinds het ontstaan van Groendus is het aantal vacatures alleen maar toegenomen. Malou geeft aan dat er hierdoor kansen ontstaan. Werknemers kunnen zich intern specialiseren en hun takenpakket uitbreiden. “Dat is ook wel nodig met de huidige dynamiek van de energiemarkt. De heftig fluctuerende energieprijzen, het overstappen van het gas en de congestie op het net. Je moet hier flexibel ingesteld zijn”, vertelt Malou.

Groendus loopt voorop met de door hun zelf ontwikkelde Energiemarkplaats; een online handelsplatform waar vraag en aanbod van groene stroom samenkomen en aan elkaar gekoppeld worden. Het is een voorbeeld van anticiperen op verandering. Op het platform wordt verduurzaming op alle niveaus inzichtelijk en handelen producenten en afnemers, zonder tussenkomst van een traditionele energieleverancier, met elkaar voor de juiste (energie)prijs. Dat is volgens haar echt de toekomst. Daarnaast helpt Groendus klanten met het beheren, opwekken en innoveren van de energiehuishouding. Deze totaaloplossing maakt volgens Malou in deze tijd het verschil ten opzichte van de concurrentie.

Vooruitstrevend werken

Malou ziet dat het standaardiseren wat veel andere bedrijven hebben gedaan nu niet meer werkt.  De subsidies veranderen, de beperkingen van de netcongestie en een ongezonde supply chain die voor tekorten zorgt. Volgens haar bestaan er geen standaardoplossingen meer en moet je juist kijken naar inventieve oplossingen die wel mogelijk zijn. Zij noemt de samenwerking van Groendus met HAK als voorbeeld. Giessen, waar Hak gevestigd is, kampt met overbelasting van het elektriciteitsnet, waardoor zij hun zelfopgewekte stroom niet aan het net kunnen terugleveren.

Projecten in zogenaamde netcongestie-gebieden worden om die reden vaak geannuleerd of uitgesteld, totdat de capaciteit op het net is vergroot. Een oplossing is gevonden door de risico’s die het project met zich meebrengt over beide bedrijven te verspreiden. Groendus neemt de investering van de zonnecentrale op zich, HAK betaalt hiervoor een maandelijkse leasevergoeding, waarbij zij ten minste 80% van de opgewekte zonnestroom vergoedt. Daarmee is Groendus in staat om het project te ontwikkelen en financieren. Rabobank zorgt voor de financiering van het vooruitstrevende project.

De krappe arbeidsmarkt is ook voor Groendus een flinke uitdaging. Malou: “Er is de afgelopen tijd veel geïnvesteerd in onze processen. Als je snel groeit, dan moet alles schaalbaar worden. Juist ook de processen rondom HR. Gelukkig zijn we hierin nu goed op weg. Hierdoor is er nu meer ruimte voor de persoonlijke ontwikkeling van werknemers en nieuwe collega’s, waarmee we ze echt perspectief bieden.” Nu nog de juiste kandidaten vinden. Malou zoekt vooral mensen die echt intrinsiek gemotiveerd zijn om een bijdrage te leveren aan de energietransitie. "Impact maken door te kijken naar wat er wel kan. Ik probeer altijd te achterhalen hoe iemand zijn eigen skillset kan inzetten binnen de energietransitie".

Het is prachtig als je geen vlees eet, niet vliegt en je afval scheidt. Maar het gaat mij er bovenal om dat jij een belangrijke bijdrage kan leveren door de achtergrond die je hebt en de studiekeuzes die jij hebt gemaakt. Daar zit veel meer waarde in dan je denkt en dat is keihard nodig binnen deze markt.

Binnen deze ingewikkelde markt kijkt Malou naar welke partners Groendus kunnen versterken. Ze werkt graag samen met kWh People. “Binnen deze nichemarkt is kWh People een gewaardeerde partner. kWh People is enorm servicegericht. Op de manier hoe jullie vraag en aanbod bij elkaar brengen behalen we samen successen.” Malou werkt samen met senior consultant Jubbe van den Wildenberg. “Jubbe denkt mee met de kandidaat én bedenkt goed wat echt past bij ons. Een goede matchmaker dus zonder pusherig te zijn of alleen maar geld te willen verdienen.” Dit past goed bij Groendus waar volgens Malou duurzame relaties worden nagestreefd. “Het is opbouwen en investeren. De open en informele communicatie met Jubbe zorgt ervoor dat wij samen de uitdagingen aangaan. Tweerichtingsverkeer waardoor wij onze beide marktposities versterken.”

Het werken bij Groendus blijft continu uitdagend. De energiebranche is volgens Malou constant in ontwikkeling. Zij blijft kandidaten zien die strategisch de overstap richting duurzaamheid willen maken om van deze snelgroeiende sector te profiteren en zich daarom anders voordoen dan ze zijn. Maar daar wordt snel doorheen geprikt geeft zij toe.

Duurzaam zijn is niet de belangrijkste voorwaarde. Jij moet ervan overtuigd zijn dat jij waarde toevoegt aan een organisatie.

"Ik werk in de HR om mensen bij elkaar te brengen en om energie te creëren binnen een team. De juiste drive in iemand zijn betoog om bij ons te komen werken is daarin doorslaggevend. Durf kleine stapjes te zetten om het verschil te maken zonder het zicht op de lange termijn te verliezen. Dat vraagt nogal wat, maar daar krijg je bij Groendus enorm veel voor terug.”

Relevante artikelen