kWh People gaat in gesprek met experts op het gebied van energie, duurzaamheid en circulariteit. Marcella van Harn is sinds mei dit jaar aan de slag als Klantmanager Verduurzaming Gebouwen bij Fit Our Future. Via kWh People is Marcella met veel plezier gestart aan een nieuwe stap in haar carrière. Marcella is na haar studie Commerciële Economie direct bij de Rabobank aan de slag gegaan. Een veilige omgeving voor haar; haar ouders werkten beiden bij de bank en Marcella heeft hier een bijbaan gehad. Het was destijds een comfortabele keuze.

Via Rabobank Arnhem waar Marcella startende ondernemers adviseerde kwam zij bij Rabobank Nederland terecht waar zij lokale banken ondersteunde op het gebied van transactieverkeer van MKB klanten. Binnen de Rabobank waren er altijd doorgroeimogelijkheden. Totdat Marcella zelf zich na 10 jaar de vraag ging stellen: is de financiële dienstverlening de sector waar ik echt blij van word en waar ik nog jaren zou willen werken? Die vraag is de start geweest van haar zoektocht naar een nieuwe baan buiten de financiële sector. “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in techniek, maar heb deze interesse eigenlijk genegeerd bij mijn studiekeuze. Nu kwam dit heel duidelijk naar voren toen ik ging na denken over wat ik echt wilde” vertelt Marcella. Uiteindelijk kwam zij erachter dat zij graag waarde wilde toevoegen in een sector die volop in ontwikkeling is: de solarmarkt.

Perfecte overstap

Marcella ging actief op zoek naar informatie over deze branche. Wat speelt er in deze sector? En waar kon zij terecht met haar bancaire kennis? De match vond zij bij Opdezon; een startup die destijds zonne-energie koppelde aan elektrisch rijden. Zij kon zich gaan richten op het adviseren van technische oplossingen en de fiscale voordelen die deze combi aanbood. “Vanaf dag 1 wist ik nog net wat kWh betekende. Maar ik moest echt opnieuw beginnen. Ik moest alle termen leren kennen.

Gelukkig kon ik de Solar Specialist opleiding van Switch2Solar volgen. De eerste dagen dacht ik nog wel, waar ben ik aan begonnen?! Maar gelukkig kon ik met de praktijk en de theorie goed uit de voeten” vertelt Marcella. Het was een perfecte overstap: haar financiële achtergrond bleek ontzettend handig en met de nieuwe kennis verliepen de klantgesprekken voorspoedig. Helaas werd het concept ingehaald door de markt en moest Marcella opnieuw op zoek.

Corona

Op dat moment is zij voor het eerst in contact gekomen met kWh People. Zij ontmoette de eigenaar Koen Willems op een solar evenement. Ook de eigenaar van Opdezon vertelde haar dat zij in gesprek moest gaan met kWh People vanwege de positie die het bureau inneemt binnen de duurzame energiesector. Haar zoektocht bracht haar bij Slim Opgewekt waar zij als initiatiefnemer kon starten. Marcella: “Helaas liep alles anders door corona. Ik moest mij gaan richten op het verduurzamen van scholen, maar er gingen juist scholen dicht. Een ontzettend onzekere periode. Dus hier heb ik niet kunnen doen wat ik van plan was. “

Via een oud-collega van Opdezon kwam zij bij Helios Solar terecht. Marcella bevestigt dat netwerken met oud collega’s en werkgevers essentieel is. Haar advies aan andere werkzoekenden is dan ook om actief in contact te blijven met oud-collega’s en werkgevers:

Lees jezelf ook in voor de mogelijkheden die er zijn in de markt. Ga op bezoek bij bedrijven die jou aanspreken. Ga het gesprek aan en ontdek of die rol, sector of bedrijf iets voor jou is. Durf mensen aan te spreken op Linkedin die een vergelijkbare rol hebben die jou aanspreekt

Warm gevoel

Bij Helios miste Marcella vooral de langlopende trajecten met zakelijke klanten en kwam zij erachter dat zij een betere consulent is dan verkoper.  Zo kwam Marcella weer in contact met kWh People. Zij reageerde op een vacature en na een uitgebreide intake met Marieke Hermsen kwam zij in beeld.

“De vacature waar ik op had gereageerd was niet een directe match, maar er werd wel verder gekeken en doorgevraagd door Marieke. Zo kwam ik bij Jubbe van den Wildenberg terecht. Hij had een vacature die nog niet online was geplaatst en zag direct mogelijkheden. Ik mocht op gesprek en voordat ik het wist was ik aangenomen! Ik krijg echt een warm gevoel als ik aan het proces terugdenk. Alles wordt met gevoel voor aandacht gedaan bij kWh People”.

Sinds mei dit jaar is Marcella Klantmanager Verduurzaming Gebouwen bij Fit Our Future. Daar is zij onder andere in gesprek met ondernemers in de provincie Overijsel en kijkt zij samen met hen naar de mogelijkheden om energieprojecten echt te realiseren.

“Zo wordt er vaak subsidie aangevraagd, maar geen projecten gerealiseerd omdat zij in het proces veel drempels ervaren. Ik ga samen met de ondernemer kijken naar waar de mogelijkheden liggen. Ik ben dus regievoerder voor de klant. Een mooie plek waar mijn interesse voor techniek, klant en de energietransitie samenkomt”.  

Relevante artikelen