kWh People gaat in gesprek met experts op het gebied van energie, duurzaamheid en circulariteit. Dit keer vertelt Marc Hofstede over zijn baan als Sustainability Consultant bij CFP Green Buildings. Hij vertelt over het vinden van zijn eerste baan na zijn afstuderen.

Marc is na zijn studie Mechanical Engineering aan de Universiteit Twente niet direct op zoek gegaan naar werk. Hij studeerde af in december 2019 en ging in de eerste maanden van 2020 op reis naar Zuid-Amerika. Een welverdiende break na een intense afstudeerperiode. Via Ecuador kwam hij in Colombia terecht waar hij een vijfdaagse boottocht ondernam naar de San Blas eilanden.

“In Colombia hoorde we wel over corona en de situatie in Nederland, maar was er nog niks aan de hand. Na die vijf dagen werd het opeens lastig om Panama binnen te komen, omdat het land overwoog om de grenzen op slot te gooien. Vraag niet hoe, maar met een stempel op zak zijn wij via een nachtbus in Costa Rica aangekomen om daar door te reizen naar Mexico. Het virus greep om zich heen en wij besloten toen terug te gaan naar Nederland”.

Daar kwam Marc terug in een complete lockdown en toen moest de zoektocht naar een eerste baan nog beginnen

Zoektocht in een lockdown

Marc merkte dat het aantal vacatures terugliep. Bedrijven waren terughoudend om nieuwe werknemers aan te nemen. Het was voor hem een spannende tijd. Toch zette Marc door. Door op het kleine aantal vacatures via Linkedin te reageren en actief bedrijven te benaderen kwam Marc hier en daar op gesprek. Hij kwam toen via kWh People bij CFP Green Buildings uit. “Het enige wat ik nog weet is dat het supersnel is gegaan”, vertelt Marc lachend. Binnen een maand startte Marc als Sustainability Consultant bij CFP Green Buildings.

De gesprekken met Jubbe van de Wildenberg waren erg ontspannen en gaven mij het vertrouwen om bij CFP te starten. Ik kreeg als starter voorbereiding op de gesprekken en dat heeft toen echt geholpen

Voor Marc kwam vooral de combinatie techniek en duurzaamheid bij elkaar in deze functie. Het feit dat ondanks de lockdown de eerste gesprekken op locatie konden plaatsvinden maakte voor Marc wel het verschil. Het heeft geholpen dat met het kleine team van CFP op kantoor konden blijven werken, natuurlijk met de inachtneming van de toen geldende regels. Hierdoor verliep het inwerken een stuk makkelijker dan zijn andere klasgenoten, die noodgedwongen achter de laptop thuis werden ingewerkt.

Marc: “Het was een steile leercurve in het begin, waar je eerst vooral op inhoud het meest leert. Vanuit mijn studie zat vooral veel theorie en hier zat ik ineen keer middenin de praktijk. Ik ging veel mee met collega’s naar klanten en leerde zo meer en meer. Inmiddels draai ik mijn eigen projecten en heb ik meer eindverantwoordelijkheid. Ik begeleid nu ook nieuwe collega’s”.

Mijn toegevoegde waarde

Marc zit in twee teams: Energiemanagement en Energiescans. Als consultant geeft hij advies over het reduceren van CO2 en het energieverbruik van gebouwen voor een divers portfolio van klanten. Je moet denken aan bijvoorbeeld zorginstellingen of financiële instellingen die hun gebouwen willen verduurzamen. Marc schrijft een advies op basis van het energieverbruik en de gegevens uit het gebouwbeheersysteem.

“Geen dag is hierdoor hetzelfde. Het klinkt cliché maar alle klanten en vraagstukken zijn stuk voor stuk anders. Je ziet klanten echt progressie maken en CO2 emissie verminderen. Ons advies leidt tot CO2 reductie. Hiermee maak ik dus wel degelijk verschil. En dat ben ik steeds gaver gaan vinden. Dit had ik zelf nooit verwacht, omdat ik mij na mijn studie een andere kant op zag gaan. En nu zie ik juist mijn toegevoegde waarde binnen het advies wat ik geef”.

De werkcultuur bij CFP is voor Marc erg bepalend. Voor het consultancy werk zitten hij en zijn collega’s op verschillende plekken in heel Nederland. Op maandag en vrijdag komen zij bij elkaar op de kantoren in Apeldoorn en Naarden. “Het komt dan wel voor dat wij de boot pakken en samen gaan wakeboarden of waterskiën. Wij organiseren een landelijke regatta met onze klanten en binnenkort doen wij mee met een hardloopwedstrijd. Ik heb veel contact met mijn collega’s en dat waardeer ik enorm! Hierdoor is de sfeer informeel op een goede manier”.

Marc Hofstede - rechts op de foto

Marc Hofstede - rechts op de foto

Ga dat gesprek aan!

Op de vraag of Marc nog tips heeft voor afstudeerders die op zoek zijn naar een eerste baan, geeft hij het volgende antwoord: “Ik had graag zelf de tip destijds gekregen om veel gesprekken met bedrijven te voeren, zodat je zelf steeds beter ontdekt welk bedrijf of rol goed bij jezelf past. Er komt veel kijken bij de keuze voor een eerste baan. Ik had gelukkig al een aantal stageperiodes gehad waardoor ik al wat werkervaring had. Ik kon toen goed bepalen naar wat voor werksfeer of cultuur ik op zoek was. Ga dus vooral mensen bellen die de baan hebben die je zoekt. Pak de telefoon, stel die vragen. Dat levert zoveel op!”.

Relevante artikelen