kWh People heeft een groot netwerk met opdrachtgevers die werken in de duurzaamheid, energie of circulariteit. Wij gaan in gesprek met onze opdrachtgevers om te praten over hun ervaringen in de branche. Aan het woord is Marc Vergroesen, sinds vorig jaar Managing Director van Energy Pool in Nederland. Een gesprek over de toekomst in het nu en hoe je mensen zoekt met dezelfde mindset.

Marc Vergroesen was bijna begonnen in de logistieke wereld, maar besloot na zijn studie Supply Chain Management aan de Rotterdam School of Management een management traineeship te volgen bij het toenmalige DONG Energy, het huidige Ørsted. DONG was destijds actief in de hele energiewaardeketen; energie opwekken via energiecentrales, olie en gas op zee en het bouwen van windparken op zee. Daarnaast dreef DONG handel op de energiemarkten. Een verticaal geïntrigeerd energiebedrijf. 

Marc leerde hier de internationale energiemarkt kennen en was betrokken bij grote internationale projecten. In het decennium wat hierop volgde, heeft Marc een hele reis bij Ørsted achter de rug. Hij zag het fossiele bedrijf naar 99% duurzame onderneming transformeren en was erbij toen Ørsted naar de beurs ging. Hij kreeg verschillende managementrollen en was betrokken bij de innovatie en productontwikkeling van o.a. de transmissiesystemen van windparken.

Hier zag ik dat de grootste uitdaging om te komen tot een schoon energiesysteem niet langer bij energieopwekking ligt, maar hoe de opgewekte stroom op een betrouwbare en betaalbare manier bij de gebruikers komt. Het belangrijkste vraagstuk van de energietransitie.

Hoe is het avontuur bij Energy Pool begonnen?

Marc zag bij Ørsted de toekomst: “Binnen 10 jaar van fossiel naar 99% duurzaam en marktleider in ontwikkelen van wind op zee. De kunst van deze energie goed te integreren in het netwerk op land is het belangrijkste vraagstuk van de komende 10 jaar. Het pijnpunt van de komende tien jaar is niet hoè wij energie gaan opwekken, maar hoè wij deze energie bij de mensen gaan organiseren. Dit vereist een geïntegreerde systeembenadering. Er moeten innovatieve oplossingen komen en nieuwe modellen worden ontwikkeld om intelligenter met schone stroom om te gaan. Flexibiliteit door middel van technologie en gedragsverandering alsook slimme opslag technieken zullen hierin een sleutelrol spelen”.

In 2012 was Marc bij Ørsted betrokken bij een pilot met Virtual Power Plant (VPP) die uiteindelijk tot niks uitmondde. Op hetzelfde moment was EnergyPool als pionier in Frankrijk met hetzelfde bezig. Marc werd uitgedaagd door EnergyPool: “Tot mijn grote verbazing was de benadering vanuit EnerygPool super succesvol. EnergyPool is uitgegroeid van pionier op gebied van Industrial Demand Response tot een dienstverlener met een Energy Management Platform voor Microgrids, Renewables en Prosumers. Verder helpen zij klanten uit de industrie met hun decarbonisering strategie door toekomstbestendige processen te ontwerpen”.

Met name dat laatste sloot ook aan bij de persoonlijke idealen van Marc. Hij vindt dat de Nederlandse industrie en agrarische sector van gigantische waarde zijn voor Nederland. “Naast werkgelegenheid en BBP, leveren zij veel zekerheid voor het stroomnetwerk. Mijn motivatie is om bij te dragen aan de bestaanszekerheid van deze sectoren en Energy Pool heeft op dat gebied veel te bieden. Wij helpen klanten verduurzamen en tegelijkertijd hun concurrentiepositie te behouden of zelfs te verbeteren. Dat is innovatie!”

Een virtual power plant (VPP) werkt als volgt. Wij zijn het oude energiesysteem gewend waar een energiecentrale energie opwekt wat gedistribueerd wordt via het net naar huishoudens. Een virtual power plant kijkt op decentraal niveau naar de lokale opwek, het verbruik en lokale energieopwekkers en koppelt de behoeftes aan elkaar middels een online platform. Zo kunnen lokale gasturbines gekoppeld worden met batterijen in de buurt en de zonne-energie van de omliggende daken om huishoudens of industrieën te voorzien van energie.

Een virtual power plant (VPP) werkt als volgt. Wij zijn het oude energiesysteem gewend waar een energiecentrale energie opwekt wat gedistribueerd wordt via het net naar huishoudens. Een virtual power plant kijkt op decentraal niveau naar de lokale opwek, het verbruik en lokale energieopwekkers en koppelt de behoeftes aan elkaar middels een online platform. Zo kunnen lokale gasturbines gekoppeld worden met batterijen in de buurt en de zonne-energie van de omliggende daken om huishoudens of industrieën te voorzien van energie.

Hoe was jouw eerste jaar als directeur?

Marc: “In maart 2021 ben ik begonnen als Managing Director Nederland voor EnergyPool. Met een hoofdkantoor in Frankrijk en collega’s die wereldwijd werken aan de energietransistie. Met die wereldwijde kennis kon ik in Nederland beginnen te bouwen aan een nieuw team en propositie. Het is ondernemerschap in zijn puurste vorm. Het is echt een start up situatie binnen een wereldwijd concern. Jij mag pionieren, maar je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden. EnergyPool wilt in de komende 10 jaar 60% groeien; dat zijn flinke ambities die wij waar moeten maken. Ondertussen schreeuwt de Nederlandse markt voor de oplossingen die EnergyPool biedt”.

Hoe ziet de toekomst van EnergyPool in Nederland eruit?

Marc ziet veel bedrijven investeren in PV, elektrische warmte, EV, batterijen en zelfs waterstofproductie. Deze complexe lokale energiesystemen moeten goed worden aangestuurd en alle optimalisatiekansen moeten worden benut om de investeringen terug te verdienen. Het EMS van EnergyPool doet precies dat en samen met partners die de energiesystemen ontwerpen leveren zij eindklanten complete oplossingen zodat ze zich weer kunnen concentreren op de kern van het bedrijf. Het team bestaat nu nog uit productspecialisten, accountmanagers en business analisten. Een klein gedreven team dat elke dag weer continue verder denken hoe het verder moet met de Nederlandse energiemarkt.  

Marc legt de situatie van EnergyPool in Nederland uit: “Nederland is samen met de UK het land waar de uitdagingen van de energietransitie als eerste en het best voelbaar zijn. Dat betekent dat alle betrokken partijen in Nederland hard aan de bak moeten om de transitie in goede banen te leiden.
Voor ons in Nederland betekent dit dat we heel dicht bij de eindgebruikers moeten staan en continue moeten zoeken waar de behoefte en de pijn zit, om vervolgens op slimme manier de technologie en diensten die zich in andere markten al hebben bewezen te gebruiken om sterke oplossingen voor te dragen.

Verkoop en business development zal bij Energy Pool in Nederland de komende 24 maanden bijna hetzelfde zijn. Elke klant en project is daarnaast ook zeer strategisch. Het doel is namelijk bewezen proposities te standaardiseren waar het kan, om zodoende sneller vergelijkbare klanten te helpen, maar ook om onze oplossingen weer te kunnen inzetten op andere plekken in de wereld.

Om deze ambities te realiseren hebben wij goede mensen nodig die onze visie delen. Dit zijn mensen die zich op het scheidingsvlak van de energiewereld en hardware zoals batterij en pv bevinden, die IT en datacommunicatie snappen en dit alles kunnen vertalen naar onze eindklanten. Dit werk is daarom ook niet voor iedereen weggelegd. Naast techno-commerciële professionals zijn er veel stakeholders betrokken. Hoogste prioriteit om elk project dat we aanpakken met hoogste zorgvuldigheid en kwaliteit uit te voeren. Kwaliteit is koning".

Kan jij het dna van EnergyPool Nederland omschrijven?

“De woorden die in mij opkomen zijn Innovatief, zelfstandig, klantgedreven. In onze groei van het team in Nederland zag ik gelijk een duidelijk profiel ontstaan wat goed bij EnergyPool past. Iemand die de energiemarkten snapt, technologisch weet wat er moet gebeuren en complexe materie kan vertalen richting onze klant”, vertelt Marc opgetogen.

“In ons team zitten nu alleskunners: wij zijn een klein team en kijken vooral naar hoe wij problemen aanpakken en oplossen. Er ontstaat dagelijks chemie als het gaat om co-creatie. Wij hebben allemaal dezelfde visie en dat schakelt heel fijn”. Marc weet dat het Nederlandse team kan groeien en ontwikkelen. “Dit is vooral in de standaardisering van onze processen en onze merknaam opbouwen binnen Nederland om meer klanten te vinden om onze oplossingen aan te bieden”.

Hoe heeft kWh People EnergyPool kunnen helpen?

Bij de introductie met directeur Koen Willems en Senior Recruitment Consultant Barry Scheers van kWh People werd het Marc gelijk duidelijk: “Ik heb met een bureau te maken dat de energiemarkt kent en weet wie er in de markt is. Ik kon onze dienstverlening uitleggen en deze werd direct begrepen. Deze kennis is essentieel in het vinden van de juiste kandidaten die ik nodig heb. kWh People staat middenin de markt en daarom koos ik dan ook voor een exclusieve samenwerking zodat onze naam gelijk goed in de markt werd gezet. Een win-win situatie”.  Het eindresultaat was geslaagd; via kWh People is Robin van Schaik gestart als Partnership Manager bij EnergyPool.

Welk advies geef jij aan kandidaten die een nieuwe baan zoeken? 

Marc denkt dat vooral energieprofessionals nog een omschakeling kunnen maken: “De energiemarkt schreeuwt om mensen die kunnen luisteren naar de behoefte om Nederland voor te bereiden op een nieuwe realiteit en een nieuw energiesysteem. Dit zijn mensen die de energiewereld snappen en de mogelijkheden zien die de flexibiliteit van balanceren van netwerken kan bieden. De innovatie is continue bezig en de basis, zoals ons EMS, is hier klaar voor.

Dit is vooral van toepassing op de energieprofessionals in het veld. De mensen die buiten de branche komen winnen het nu op drive en enthousiasme. Laat zien dat jij de moeilijke gesprekken aan kan gaan om de complexe materie te snappen en te onderzoeken. Durf buiten de kaders te denken!”.

Marc denkt dat EnergyPool een specifiek groep aanspreekt: “Dat zijn mensen met een vooruitziende blik, die de status quo uitdagen en problemen al geruime tijd van te voren zien aankomen. Zij zullen erg gecharmeerd zijn van ons verhaal met deze visie en de projecten en de technologie van Energy Pool die hier op aansluiten.

Bij Energy Pool Nederland heb je geen baan, maar een sterk platform.  Hier ga jij het energiesysteem van morgen bouwen!

Relevante artikelen