kWh People gaat in gesprek met experts op het gebied van energie, duurzaamheid en circulariteit. Carel Bleijenberg vertelt over hoe zijn carrière positief is bepaald door corona. Een gesprek over kansen creëren en blijven leren.

Carel Bleijenberg had net zijn Bachelor Technische Bedrijfskunde afgerond toen corona de hele samenleving platlegde. Hij besloot om zijn Master uit te stellen en een tussenjaar te nemen om af te wachten hoe deze pandemie zou verlopen. Hij nam de proef op de som en ging solliciteren, wetende dat de wereld in een lockdown zat.

Carel: “Ik was eigenlijk op zoek naar een traineeship, maar alle bedrijven zaten in 2020 een financieel zwaar jaar. Alles was erg onzeker en er waren weinig mogelijkheden. Ik ben van Den Haag naar Amsterdam verhuisd en toen per toeval bij Discount Energie terecht gekomen. Ik was helemaal blij en kon via Discount Energie toch relevante ervaring opdoen”.

Dynamiek

Bij Discount Energie komt Carel in contact met de energiesector. Volgens hem was dit een kennismaking die direct impact maakte op hem. Carel leert vanaf de start alles over de in- en verkoop van commodity’s binnen de energiesector. De dynamiek tussen vraag en aanbod of de stroom en gas markt is bijzonder interessant voor Carel.

Iedereen heeft met energie te maken en toch zijn er niet zoveel mensen mee bezig in hun werk. De belangen zijn groot en de onderwerpen enorm relevant en belangrijk voor ons dagelijkse leven. Ik ontdekte een nieuwe markt waar ik eerst nog niks van af wist

Leercurve

De arbeidsmarkt verandert snel tijdens corona. Bij Carel ontstaat de wens om voor een directe energieleverancier aan de slag te gaan. Hij start met het versturen van open sollicitaties. In deze open sollicitaties heeft Carel heel specifiek aangegeven dat hij een leercurve wilde maken binnen het bedrijf. “Die aanpak sloeg aan. Ik ben veel op gesprek geweest en kon op een zeker moment uit wel vier aanbiedingen kiezen. Ik had hierdoor een goede onderhandelingspositie en kon goede arbeidsvoorwaarden onderhandelen bij mijn nieuwe werkgever”, vertelt Carel trots.

Sneller schakelen

Hij koos voor MAIN Energie, energieleverancier voor de zakelijke markt. Hij start in de rol van Commercieel Medewerker Channels waar hij verantwoordelijk is voor de partnerkanalen. Hij organiseert hiervoor de energiezaken van verschillende klanten dat zich uit in kleine en grote projecten zoals de energie inkoop, het aanvragen van subsidie voor zonnepanelen of energie advies. De keuze voor MAIN Energie was op basis van de geschiedenis van het bedrijf, de platte organisatie en het aantal collega’s. “MAIN Energie heeft zo’n 110 man personeel. Beslissingen worden dan heel anders genomen dan een partij zoals Vattenfall of Eneco. Hier kan ik veel sneller schakelen, krijg ik meer vrijheid en verantwoordelijkheid. Ik zit op mijn leeftijd niet te wachten op een bureaucratische omgeving”.

Energiespecialist

Carel volgt samen met de consultants van kWh People de PHOE opleiding Duurzame Energietechnieken:  “Mijn ontwikkeling zit in het vergaren van meer informatie over de energiemarkt. Ik wil mijzelf graag als energiespecialist neer gaan zetten. Die hebben wij in de energietransitie nog hard nodig!”.

Carel Bleijenberg (2e van links) op de Vakbeurs Energie

Carel Bleijenberg (2e van links) op de Vakbeurs Energie

Relevante artikelen