kWh People gaat in gesprek met experts op het gebied van energie, duurzaamheid en circulariteit. Vandaag spreken we met Gijs Stevers, CTO bij Libra Energy en expert op het gebied van technische oplossingen in zonne-energie, opslag en e-mobility. Na een aantal jaar in het buitenland te hebben gewerkt, klopte Gijs bij ons aan omdat hij weer in Nederland aan de slag wilde in de energietransitie.

Hoe ben jij in de duurzame energiesector terecht gekomen en waarom heb je deze keuze gemaakt?

Na een lange fietsreis in 2013, waar ik diverse duurzame energieprojecten heb bezocht wist ik het zeker: ik wil in de energietransitie aan de slag en zo een positieve bijdrage leveren om klimaatverandering tegen te gaan. Toen ben ik aan de slag gegaan bij Sungevity, een bedrijf dat zonnepaneelsystemen verkoopt en installeert.

Na drie jaar bij Sungevity te hebben gewerkt, maakte ik de overstap naar de off-grid energie sector. In Tanzania zorgde ik dat bijvoorbeeld ziekenhuizen of een lodge in de Serengeti niet meer afhankelijk was van een generator, maar draaide op zonnepanelen en batterijen. Na mijn tijd in Afrika ben ik naar Denemarken geëmigreerd. Toen ik uiteindelijk weer terugkwam in Nederland, besloot ik met kWh People in gesprek te gaan en ben ik aan de slag gegaan bij Libra Energy.

Werken is een groot onderdeel van mijn leven. Ik vind het belangrijk dat wat ik in die tijd doe een positieve impact heeft op de wereld.

Wat zijn jouw tips voor anderen die een stap naar de duurzame energiesector willen maken?

Allereerst zou ik willen zeggen; kom in de duurzame energiebranche werken want we hebben heel veel mensen nodig. Hoe eerder je de stap maakt, hoe leuker en hoe beter. De branche groeit snel, dit betekent dat het waardevol is om vroeg de stap te maken, in een groeimarkt ontstaan snel veel kansen om je verder te ontwikkelen.

Ik denk dat iedereen de stap kan maken naar een baan in de duurzame energie, zolang je maar een drive hebt om bij te dragen aan de energietransitie. Persoonlijke drive, interesse en wilskracht; dat is belangrijk.

Hoe denk jij dat de energietransitie zich de komende jaren gaat ontwikkelen? En hoe vertaalt dit zich naar arbeidsmarkt?

We gaan heel veel meer variabele energiebronnen in ons net integreren. Hierdoor moeten we slimmer worden aan de consumptie kant. Dit betekent slim omgaan met het opladen van elektrische auto’s, het gebruiken van warmtepompen en het inzetten van batterijen. Dit gebeurt nu nog niet zo veel, maar dat gaan we over een tijdje steeds meer zien. Kennis op het gebied van batterijen en energiemanagementsystemen is daarom erg waardevol als je kijkt naar deze ontwikkelingen.

Als je verstand hebt van zowel de energie kant als de IT kant van duurzame energie, heb je gouden mogelijkheden in deze branche.

Hoe heeft kWh People jou geholpen bij het vinden van een passende functie waarbij je kan bijdragen aan de energietransitie?

Toen ik bij Sungevity werkte, kwam ik in contact met Libra Energy, omdat ik onderdelen bij ze inkocht. Ik vond het toen een bedrijf met een positieve vibe. Toen ik terugkwam uit Denemarken wilde ik graag met hun in gesprek. Ik besloot dit te doen via kWh People, omdat zij contacten hebben bij Libra Energy, goed op de hoogte zijn van de functies die openstaan en weten welk profiel ze zoeken. Het contact met kWh People voelt alsof je een vriend of kennis opbelt, heel laagdrempelig. Dit vind ik erg prettig. Je kan altijd even sparren en ze zijn overal goed van op de hoogte.

Relevante artikelen