De consultants van kWh People zijn experts in de branche en vertellen je graag meer over hun eigen loopbaan, de ontwikkelingen in de branche en de mogelijkheden binnen verschillende sectoren. Vandaag vertelt Koen Willems - eigenaar van kWh People -  over zijn loopbaan in de energiebranche, hoe het draagvlak voor verduurzaming steeds groter wordt en zijn verwachtingen van de toekomst.

Hoe zag jouw loopbaan eruit voordat je kWh People begon? 

De ambitie om ondernemer te worden zat er al vroeg in. Ondanks de droom om een eigen bedrijf te beginnen, ben ik eerst traditioneel gestart bij een grote organisatie in de retail. Ik wilde werken in een markt waar veel ontwikkeling en groei zat. Via de internetmarketing ben ik terecht gekomen bij energieleverancier en producent Electrabel, inmiddels beter bekend als ENGIE. Ik beklede hier een commerciële management functie.

In 2007 ben ik gestart als zelfstandig ondernemer met een interim klus bij Nuon. Ik werkte hier mee aan de ontwikkeling van een nieuwe gascentrale in België. Naast deze opdracht hield ik mij bezig met de zoektocht naar een eigen bedrijf. De aandacht voor verduurzaming was in deze tijd aan het opkomen. In 2008 eindigde mijn zoektocht en ben ik kWh People gestart. 

Waarom had je de ambitie om een recruitment bureau in deze branche te starten?

Ik zag mogelijkheden in de transitie van traditionele energie naar duurzame energie. Je hebt de kennis nodig van mensen die al in de branche werken. Ik zag potentie in de duurzame energie, maar met behoud van kennis van mensen in de traditionele energie. 

Het geeft een enorme voldoening dat wij met kWh People in een centrale positie aan de energietransitie kunnen bijdragen.

Wat is de afgelopen 10 jaar de grootste ontwikkeling geweest in de branche?

Verduurzaming is absoluut de grootste ontwikkeling, maar met name het besef van het grootste deel van onze bevolking dat het nodig is om te verduurzamen. De noodzaak was eerst nooit zo gevoeld, maar draagvlak is nodig om veranderingen te bewerkstelligen. Verduurzaming staat steeds hoger op de agenda in zowel het publieke als politieke debat en de sector is relevanter dan ooit. Dat is fantastisch om mee te maken.

Wat is jouw advies aan potentiële talenten die bij willen dragen aan deze ontwikkeling?

We hebben veel extra werk nu in de energietransitie en we zien mensen met ambitie die aan de verduurzaming mee willen werken. Als je wilt overstappen naar een baan in de duurzame energie, moet je je ambitie geloofwaardig maken. Dit kan je op allerlei manieren doen zoals nieuwsbrieven lezen en actief worden bij de lokale energiecoöperatie. Als je het echt interessant vindt dan ga je jezelf er vanzelf meer in verdiepen.

Investeer tijd, lees je in en maak je ambitie geloofwaardig.

Wat doet kWh People om vraag en aanbod bij elkaar te brengen?

We hebben heel veel mensen in onze database die wat met energie hebben. Dat is de unieke kracht van kWh People. We kennen de branche, de mensen en de opdrachten. We willen voor de opdrachtgevers de beste kandidaat uit de markt halen, maar ook de kandidaten koppelen aan de best passende functie. De kwaliteit van de match is voor ons altijd leidend.

Hoe denk jij dat de branche zich gaat ontwikkelen in de toekomst en wat is de invloed daarvan op de arbeidsmarkt?

De branche gaat exploderen. Er is zoveel werk te doen en de maatschappelijke relevantie is nog nooit zo groot geweest. Er is veel druk en aandacht vanuit zowel de maatschappij als de politiek, waardoor er ook veel budget beschikbaar is. We moeten daarom steeds meer mensen van buiten de sector hier naar toe trekken. Opdrachtgevers vragen vaak naar kandidaten met ervaring binnen de energiebranche, maar er zijn meer mensen nodig om de energietransitie te realiseren. Daarom is er steeds meer focus op het persoonlijk profiel en de competenties van de kandidaat. Een uitspraak die dit principe goed weerspiegelt is van Thijs Bouman, PhD die in een seminar zei: “ga op zoek naar de ongeschikte kandidaat”.

Als we enkel op zoek gaan naar ideale kandidaten, gaan we de energietransitie niet redden.

Relevante artikelen