kWh People gaat in gesprek met experts op het gebied van energie, duurzaamheid en circulariteit. Léon Kuipers is al meer dan twintig jaar actief binnen de duurzame energiesector. Verdieping, verbreden of juist specialiseren? Léon legt uit hoe hij als zelfstandige zijn opdrachten kiest en behoudt.

Léon is een projectmanager die al tijdens zijn studie voor een duurzame carrière kiest. Op de Technische Universiteit specialiseert hij zich in Energietechniek tijdens zijn studie Werktuigbouwkunde. Na zijn studie volgde hij nog in de avonduren een WO opleiding Technische Bedrijfskunde. Hij startte al vrij snel bij EIFFEL waar hij voor meerdere opdrachtgevers werkte zoals Essent, Continuon, Organon, Akzo Nobel en Stork Fokker. Na acht jaar bij EIFFEL kwam de vraag: hoe nu verder?

Vrijheid went

Via zijn eigen netwerk kreeg Léon in 2008 zijn eerste opdracht. “Eigenlijk geheel onbedoeld ben ik daar toen mee gestart. De opdracht was voor een interim professional. Ik dacht ik start hiermee en dan zien wij wel” vertelt Léon. Nu, bijna twintig jaar later, weet hij niet beter. De vrijheid als zelfstandige went vrij snel en ook de afwisseling qua opdrachten blijft fijn.

Een dag vrij plan je makkelijker. Je bent echt als ondernemer aan het werk en continue blijf je bouwen aan jouw netwerk. Het kijkje in de keuken bij zoveel bedrijven blijft na al die jaren interessant

Léon heeft zich gespecialiseerd in projectmanagementrollen die hij combineert met procesadvies en consultancy opdrachten. Inmiddels Is hij gespecialiseerd in meerdere vakgebieden zoals energietechniek met een focus op thermodynamica en heeft hij veel ervaring opgedaan in de infrasector op het gebied van elektra, gas en warmte.

Blijf netwerken

Léon heeft zich altijd geïnteresseerd in energiebedrijven. Het is voor hem wel een hoek waar hij moeilijk uitkomt nu hij er al zolang in zit. De kunst volgens Leon, is om breder te blijven kijken. “Hoe hou je jouw netwerk actief? Ik zit zelf in een ondernemersvereniging, zit in meerdere warmte netwerkclubs en hou veel contact met oud-collega’s. Maar ik blijf ook de opdrachten van kWh People in de gaten houden. Ik heb nog nooit acquisitie moeten doen. Investeer in goede contacten; ga op de koffie bij oude werkgevers”.  Zo heeft Léon oprichter Koen Willems leren kennen uit het Nijmeegse ondernemersnetwerk.

Cruciale versnelling

Toch heeft Léon pas sinds een paar  jaar zijn eerste opdracht via kWh People lopen. Zoals hij zelf zegt had hij het altijd te druk met andere opdrachten. Léon zag in 2020 een opdracht voorbij komen waar hij direct op reageerde. Hij nam contact op met Daniël Schreurs, verantwoordelijk voor de interim vacatures bij kWh People. Léon: “En dan gaat het snel. Vrijdag op gesprek, maandag starten”.

Sinds 2020 is Léon procesadviseur bij de RES regio Noord- en Midden Limburg. Hij begeleidt het proces vanaf de Regionale Energie Strategie tot uitvoeringsplan. Hiervoor organiseert en coördineert hij werkgroepen voor meerdere stakeholders. Hij is betrokken bij grootschalige duurzame opwekprojecten en is het contactpersoon voor de netbeheerders. “Dit is een interessante positie waar het versnellen van de energietransitie cruciaal is”, aldus Léon.

De opdracht bij deze RES regio wordt telkens met een half jaar verlengd. “Ik combineer deze opdracht met andere opdrachten en hou altijd een schuin oog op de toekomst. Ik blijf doorleren en investeren om meer kennis op te doen als het gaat om energie”.  

Relevante artikelen