Het aantal vacatures schommelt al een paar maanden rond hetzelfde punt. Er is sprake van een pas op de plaats op de arbeidsmarkt voor nieuwe technologieën, ziet directeur Koen Willems van kWh People, het bedrijf dat de data levert voor deze Arbeidsmonitor.

Het aantal vacatures schommelt al een aantal kwartalen tussen de 2.400 en de 2.600. Op het laatste peilmoment in juli, aan het eind van het tweede kwartaal van dit jaar, ging het aantal weer een tikje omhoog, na een lichte daling drie maanden eerder. In de tabel is te zien dat ruim de helft van de bedrijven (49) die voor de arbeidsmonitor worden gevolgd, nu minder vacatures uit heeft staan dan drie maanden terug. Ruim een kwart (26), waaronder een groot deel van de top tien van menskrachtzoekende bedrijven, heeft juist meer vacatures uit staan. De overgebleven bedrijven hebben hetzelfde aantal vacatures.

“Er wordt een pas op de plaats gemaakt”, zegt kWh People-directeur Willems. Hij ziet veel onzekerheid in de markt en een afwachtende houding bij bedrijven. “Met name als het gaat om nieuwe technieken: waterstof, warmtepompen, elektrisch vervoer, daar zien we weinig vacatures komen. Bij zonne-energie zie je zelfs echt een correctie, die bedrijven hebben het zwaar nu.” Mogelijk dat er na de zomer meer duidelijkheid zal zijn, als het nieuwe kabinet met een uitgewerkt regeerprogramma komt.

De lichte stijging in het aantal vacatures is dus afkomstig van een relatief kleine groep bedrijven. Daar past overigens wel een kanttekening bij. De monitor geeft een trend weer, en geen definitieve aantallen. Het aantal vacatures hoeft namelijk niet een-op-een gelijk te zijn aan het aantal mensen dat bedrijven zoeken. Soms plaatst een bedrijf één vacature, bijvoorbeeld voor een monteur, om in werkelijkheid meerdere mensen te zoeken, soms wel tientallen. De vraag is dus waarschijnlijk groter dan in de cijfers is terug te zien.

CAO kleinmetaal

Het voorjaar kenmerkte zich door acties in de metaal- en technieksector om een beter CAO-bod af te dwingen van de werkgevers. Na een 48-uursstaking eind juni gingen de partijen weer om tafel. De werkgevers boden een loonsverhoging van 7% per 1 juli van dit jaar, €90 structureel per 1 maart van komend jaar en nog eens 3% per 1 januari van 2026. Ook willen de werkgevers een einde maken aan wachtrijen voor de regeling vervroegd uittreden.

De vakbonden CNV, FNV en De Unie waren verrast door het bod, dat afwijkt van de eisen die de vakbonden hadden gesteld. Zij wilden daarom uitleg. Die uitleg is begin juli gegeven. Vakbonden FNV en De Unie melden op de eigen sites dat er vooruitgang is en ruimte voor verkenning, maar “zeker nog géén definitief akkoord”.

Het draait om de cao metaal & techniek voor de sector die bekend staat als ‘kleinmetaal’ en voor een belangrijk deel actief is in de energiewereld. Installatiebedrijven vallen onder deze cao, net als de werknemers van Sif, dat de reusachtige funderingen van windturbines op zee produceert. Alles bij elkaar draait het om 320.000 werknemers bij 28.000 werkgevers. Ook de vorige CAO-onderhandelingen liepen uit op acties.

Europese inzet voor opleiden

Ondertussen lanceert de Europese Unie de “European Solar Academy” om te zorgen voor aanwas van arbeidskrachten in de zoninstallatie-industrie. Het is de bedoeling dat er een serie van “Net Zero Academies” volgt, die de EU moet helpen aan voldoende menskracht om de energietransitie te voltooien en de gestelde doelen te halen.

De Solar Academy is gestoeld op het model van de European Battery Academy, die in 2022 werd opgericht om de batterijsector aan te zwengelen. De academie draagt zorg voor onderwijsmateriaal, creditering en certificering, terwijl lokale partijen de programma’s uitvoeren. De EU verwacht 66.000 vakmensen nodig te hebben in 2030 in de zonnesector alleen. De Unie maakt €9 mln vrij voor de Academy, om de komende drie jaar honderdduizend mensen op te leiden en lacunes in de kennis van actieve technici bij te werken.

Tekst: Katrijn de Ronde Bron: https://energeia.nl/

Relevante artikelen