“De energietransitie is een maatschappelijke transitie die ons allemaal raakt”, stelt Sam Collot d’ Escury, directeur van Energie-Nederland. “In Nederland, Europa en wereldwijd. Wij moeten anders en beter omgaan met onze leefomgeving, het klimaat en de planeet.” Maar hoe gaan wij als samenleving volledig over naar duurzame alternatieven voor fossiele brandstoffen en houden wij tegelijkertijd de energievoorziening betrouwbaar en betaalbaar? Energie-Nederland werkt samen met ruim 80 leden aan een duurzaam energiesysteem. Sam vertelt over de branchevereniging, de focuspunten in 2025 en het partnerschap met kWh People.

Energie-Nederland: voor, met en door leden

Als branchevereniging behartigt Energie-Nederland de belangen van al haar leden. Maar ook van inwoners en bedrijven in Nederland, door ervoor te zorgen dat gas, warmte en elektriciteit altijd beschikbaar zijn. De leden bevinden zich in de hele energieketen: van het opwekken van energie tot de levering ervan aan inwoners en bedrijven. Zowel grote als kleinere partijen die actief zijn in hernieuwbare en niet-hernieuwbare energie zijn aangesloten. Denk aan Vattenfall, Pure Energie, Greenchoice, Eteck en Groendus. “Dat is de kracht van onze vereniging”, stelt Sam. “Daardoor beschikken wij over brede kennis en een sterke stem richting beleidsmakers.”

Energie-Nederland adviseert onder andere over wet- en regelgeving, publiceert beleidsstukken en geeft kennissessies aan Tweede en Eerste Kamerleden, bijvoorbeeld over de Energiewet. In 2023 zette de vereniging zich in voor de invoering van het tijdelijke prijsplafond voor elektriciteit en gas: een belangrijk besluit voor de sector en samenleving. Sam: “Wij brengen gemeenschappelijke standpunten onder de aandacht. In Den Haag en Brussel, zodat ze ook op de agenda van de Europese Commissie komen.” Energie-Nederland trekt daarbij regelmatig op met andere verenigingen, zoals VNO-NCW, VEMW, NVDE, Element NL en NedZero. 

Onze leden zijn de drijvende kracht achter de energietransitie

Focuspunten in 2025

In 2025 staan drie focuspunten centraal op de agenda van Energie-Nederland: 
●    De Energiewet
●    De Wet collectieve warmtevoorziening (Wcw)
●    Netcongestie

De Energiewet stimuleert de verduurzaming van energie en biedt nieuwe mogelijkheden om netcongestie aan te pakken. “Wat betreft de Wcw zijn wij kritisch op het huidige wetsvoorstel”, zegt Sam. “Vooral op de eis dat warmtebedrijven in Nederland voor meer dan 50% in handen moeten zijn van de overheid. Wij pleiten juist voor een model waarbij publieke en private partijen kunnen samenwerken.”

Ook netcongestie is en blijft een urgent focuspunt. “Netcongestie vertraagt de energietransitie enorm. Bovendien zijn de netkosten in Nederland flink hoger dan in onze buurlanden, waardoor Nederlandse bedrijven een minder gunstige marktpositie hebben dan buitenlandse concurrenten. Daar moet wat ons betreft veel meer aandacht naartoe.” Een gelijk speelveld is nodig om de energietransitie te versnellen. Het zorgt ervoor dat meer nationale en internationale energiebedrijven willen investeren in bijvoorbeeld duurzame energiebronnen, energieopslag en de uitbreiding van het elektriciteitsnet.

Partnerschap met kWh People

Energie-Nederland voert haar belangrijke werk uit met een team van elf professionals. De programmamanagers zijn daarin de schakel tussen de leden, de overheid, de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en andere stakeholders. Zij richten zich bijvoorbeeld op de warmtetransitie, biomassa, hernieuwbare energie en financiering. Het is daarom cruciaal dat Energie-Nederland experts op die posities heeft met de juiste kennis en ervaring in de energiesector. “kWh People helpt ons bij het vinden en aantrekken van de juiste kandidaten voor de rol van programmamanager. Maar ook als wij ervaren interim-professionals zoeken. Daarin is kWh People een uitstekende en waardevolle partner. Koen Willems, directeur van kWh People, denkt praktisch en proactief met ons mee. Wij houden de lijnen kort: dat werkt prettig.”

Sluit aan bij Energie-Nederland

Krachten bundelen is hard nodig voor een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem van de toekomst. Daarom blijft Energie-Nederland de verbinding zoeken met leden, marktpartijen en stakeholders, binnen én buiten de energiesector. 

Wil jij toegang tot een waardevol netwerk van energiebedrijven en de stem van jouw organisatie laten horen in Den Haag en Brussel? Word lid van Energie-Nederland via deze link