Gemeenten in Nederland werken volop aan de overstap naar aardgasvrije wijken. De maatregelen die daarbij horen, hebben direct impact op het leven van bewoners. Hun actieve deelname is dan ook nodig om de energietransitie te versnellen. Maar zijn zij wel op de hoogte van de plannen in hun wijk? En hoe brengen wij hen in beweging? “Dit begint met oprechte aandacht en persoonlijke gesprekken met bewoners”, stelt Marianne Zuur, interim-professional bij kWh People. Als expert in bewonersparticipatie en veranderkunde begeleidt ze bewoners, bedrijven, beleidsmakers en professionals bij het vinden van oplossingen voor een duurzame toekomst.

Interim-professional in de energietransitie

Marianne werkt al sinds 2013 in de energietransitie. Tijdens één van haar eerste projecten begeleidde ze groepsprocessen bij het plaatsen van een windpark in Nederland. Dat deed ze vanuit haar toenmalige rol bij de Rijksoverheid. De plaatsing lukte, vooral doordat alle betrokkenen nauw samenwerkten. Van Vattenfall en de lokale grondeigenaren tot de bewoners. “Wij brachten bewoners samen, zodat zij konden luisteren naar elkaars perspectieven”, zegt Marianne. “Ook de boze en kritische mensen, want boosheid laat juist betrokkenheid zien.” 

In 2017 startte ze als zelfstandig interim-professional en sinds 2023 werkt ze via kWh People. “Het contact met kWh People gaf mij het vertrouwen om de stap te zetten naar interim-professional in de energiesector”, zegt Marianne. “Bij kWh People werken ontzettend fijne mensen die mij het gevoel geven dat ik uniek ben. Ze ondersteunen mijn visie op bewonersparticipatie om de energietransitie te versnellen. Daardoor kan ik deze visie onder de aandacht brengen bij opdrachtgevers. Bovendien helpt kWh People mij bij het formuleren en onderbouwen van dat wat mij onderscheidt als interim-professional.”

kWh People gaf mij het vertrouwen om de stap te zetten naar interim-professional in de energiesector

Van weerstand tot beweging

Hoe krijgen wij iedereen mee in een sociale transitie die ons allemaal aangaat? Want bewoners, bedrijven en beleidsmakers hebben allemaal een rol in het klimaatavontuur, zoals Marianne dat noemt. Inmiddels begeleidt ze al zo’n acht jaar professionals, bewoners, gemeenten en andere overheden. Vooral bij de warmtetransitie in de wijk. Op dit moment werkt ze als interim-participatie-expert bij de gemeente De Bilt, haar derde opdracht via kWh People. 

In oktober en november 2024 ging Marianne langs bij bewoners van de wijk Brandenburg-West in de gemeente De Bilt, met haar team van professionals en collega’s van de gemeente. Ook onze collega Ramon Rijckaert, senior interim-consultant bij kWh People, liep een dag mee. “Bewoners hebben tijd nodig om een verandering te laten bezinken, voordat ze overgaan tot actie”, legt Marianne uit. “Het veranderproces begint pas als zij weten van de plannen in hun wijk. Wij luisteren daarom naar hun persoonlijke belangen en visie op de warmtetransitie. Ook geven we uitleg over duurzame alternatieven voor aardgas. Dit soort gesprekken zijn maatwerk, want mensen zitten altijd in verschillende fasen van het veranderproces. Na zes rondes door de wijk hadden wij 90% van de bewoners aan de deur gesproken.”

Samen beslissen voor een duurzame toekomst

Dé opgave voor gemeenten in Nederland is om van bewonersparticipatie een gelijkwaardig proces te maken. Hier ziet Marianne kansen. “Denk aan conferenties en trajecten waarbij bewoners, energiepartijen, de overheid en andere belanghebbenden actief deelnemen aan beslissingen die hen raken. Om vervolgens samen te komen tot duurzame oplossingen. Het organiseren van die processen is een van mijn ambities. Ook deel ik mijn aanpak, lessen en kennis over bewonersparticipatie graag zo breed mogelijk. Een mooie stip op de horizon? Een workshop met uitwisseling van ervaringen, speciaal voor professionals en partners van kWh People.” 

Het actief betrekken van burgers bij beslissingen is nodig om het vertrouwen in de overheid te herstellen. Zo krijgen zij autonomie over keuzes die hun wijk en portemonnee aangaan. “Bovendien is het een kans om mensen actief te maken in hun wijk. Hoe mooi is het als bewoners elkaar stimuleren om van het gas af te stappen? Zodat zij samen de energietransitie versnellen en zelfs op breder vlak hun wijk vergroenen.”

Wil jij ook bijdragen aan de energietransitie? Bekijk onze interim-projecten en vacatures in de wereld van energie, duurzaamheid en circulariteit.