kWh People
Windmolens met windenergie

ARBEIDSMONITOR 'Krimp vacatures is 100% coronacrisis'

Het aantal vacatures laat een flinke krimp zien, zo'n 15% kwartaal op kwartaal, en nog eens 10% in de eerste maand van het tweede kwartaal. Die krimp komt op het conto van de coronacrisis, zegt Koen Willems, directeur kWh People, het bedrijf dat de data levert voor de monitor.

De daling van het aantal vacatures is een complete omslag ten opzichte van de trend van de afgelopen jaren, waarin keer op keer werd gewaarschuwd voor een tekort aan mensen. Koen Willems zit er met zijn recruitmentbedrijf bovenop.

Wat heeft u de afgelopen weken zien gebeuren op de arbeidsmarkt?

“Op de korte termijn, praktisch gezien, wordt er nu heel veel gevideo'd, ook voor sollicitaties. De laatste ronde, het cruciale gesprek, dat wordt wel vaak persoonlijk gevoerd. Dat gebeurt dan op een leeg kantoor, in een kamer die groot genoeg is om afstand te houden. Maar er zijn ook bedrijven die die laatste stap uitstellen. Dat is vervelend voor de arbeidsmarktontwikkeling. De onzekerheid zit aan twee kanten. De sollicitant weet niet wanneer hij of zij aangenomen kan worden, het bedrijf weet niet wanneer iemand kan worden ingewerkt.”

Aantal vacatures kan afwijken

Het aantal vacatures hoeft niet één-op-één gelijk te zijn aan het aantal mensen dat wordt gezocht. Een belangrijke kanttekening bij het turven voor deze Arbeidsmonitor is dat de lijst niet een-op-een gelijk hoeft te zijn aan het aantal personeelsleden dat bedrijven vragen. Sommige vacatures worden één keer gepubliceerd, terwijl er misschien wel tien medewerkers nodig zijn met hetzelfde profiel. De vraag zou dus nog groter kunnen zijn dan in deze cijfers is terug te zien. “We telden begin april zo'n 15% minder vacatures ten opzichte van het eindpunt van het vorige kwartaal, en dat is 100% te wijten aan de coronacrisis. Na de eerste maand van het tweede kwartaal zagen we een daling van 10%. Er is geen algehele bevriezing te zien in de markt, of het terugtrekken van vacatures. Het is een pas op de plaats. Bedrijven vullen vacatures in, maar plaatsen nog even geen nieuwe. Dat is de krimp in het aantal vacatures die je ziet.”

“Je ziet de afname in het aantal vacatures overal, en ook overal ongeveer in dezelfde mate. Het is niet zo dat een groep, verkoopmedewerkers of managers of marketeers, er ineens uitspringt. Iedereen is voorzichtig. Het wachten is op het tweede pakket van Koolmees [Wouter Koolmees minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66), red.]. Het aantal aanzeggingen of opzeggingen van contracten is tot nog toe minimaal in de energiesector.”

Waar let u nu op?

“Het is interessant om te zien wat er de komende weken gaat gebeuren. Het is cruciaal voor de economische bedrijfsactiviteit dat er weer een bepaalde manier van op kantoor werken gaat komen. En daarvoor is het nodig dat kinderen naar school gaan.”“Er zijn twee belangrijke time slots de komende tijd. De eerste begint nu, in mei. Worden er voor de zomervakantie nog projecten geïnitieerd en opgestart? De volgende belangrijke termijn is september, oktober. Dan worden de plannen voor volgend jaar gemaakt, en de budgetten vastgesteld. Die budgetten zijn belangrijk voor de arbeidsmarkt, op basis van die budgetten wordt bepaald welke head count nodig is om komend jaar alle activiteiten te doen die bedrijven hebben gepland. Het zou fijn zijn als er in die periode een bepaalde mate van comfort is over de toekomst. Maar ja, dat bepaalt het virus en het vaccin.”

Hoe zit het met het tekort op de arbeidsmarkt, waar de afgelopen jaren zoveel over werd gesproken?

“Ik denk dat het tekort aan handjes blijft. Juist de energietransitie kan worden gezien als kans in het herstel. Deze sector mag van geluk spreken, want er is heel veel werk. Mensen worden gewoon aangenomen. Energielevering gaat gewoon door, zonneparken moeten gebouwd worden, windparken moeten gebouwd worden, die dingen zijn nodig voor de toekomst. Het gaat om cruciale infrastructuur die onderdeel is van een langetermijntransitie, dat zal waarschijnlijk niet gaan stoppen.”

“Aan de andere kant, stel dat we door deze crisis heel diep worden geraakt, dan kan de keuze zijn om zaken die te maken hebben met de energietransitie even uit stellen. Wat je kunt gaan zien, zijn individuele bedrijven die het moeilijk krijgen. Het risico is dat innovatie achter wordt gesteld. Dat zie je terug in de inhuur van adviseurs en projectwerk. Ik denk niet dat dat nu al het geval is, we zitten nu nog in de eerste fase van de crisis. Dat is iets wat je op de middellange termijn zou kunnen zien gebeuren.”


kWh People gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.