kWh People
Windmolens met windenergie

kWh People is verhuisd!

Na 9 jaar werken op een fantastisch klassiek kantoor aan de Fransestraat zijn wij inmiddels verhuisd naar onze nieuwe locatie aan de Handelskade! Wij willen onze opdrachtgevers en kandidaten graag bedanken voor het vertrouwen en het mede mogelijk maken van de groei van kWh People. Speciale dank ook aan onze interim professionals die ervoor gezorgd hebben dat we onze groei hebben kunnen uitbreiden op interim vlak.

De Handelskade is een ambitieus project waarbij wonen en werken samenkomen op een unieke locatie aan De Waal, met het historische centrum van Nijmegen en het station op loopafstand. Afgelopen periode zijn wij druk geweest met het inrichten van ons nieuwe kantoor en het resultaat mag er zijn!

Samen met 7 collega’s gaan wij verder bouwen aan de toekomst van kWh People. De eerste klanten en kandidaten hebben wij inmiddels al mogen ontvangen! Uiteraard hopen wij de groei voort te kunnen zetten en ons nog verder te kunnen ontwikkelen.

Ons nieuwe adres:
Dokstraat 477
6541 EZ Nijmegen


 

 

Enorme banengroei verwacht in windsector

De komende jaren komt er in Nederland jaarlijks in totaal 1000 tot 1700 megawatt (MW) aan nieuw windvermogen op land en op zee bij. Dit kan de Nederlandse economie ten goede komen door veel bedrijvigheid en werkgelegenheid.

Op dit moment zijn er 4000 FTE werkzaam in de windindustrie. Naar verwachting zal dit aantal groeien naar 30.000 banen in 2030. De uitdaging is om deze werkgelegenheid te vullen met Nederlandse arbeidskrachten op zowel MBO, HBO als universitair niveau. Als er niet genoeg wordt geïnvesteerd in opleiding en in werving van studenten ontstaat er een tekort aan technisch personeel in de windsector.

De noodkreet van de sector luidt dat met de verwachte groei van de windenergiesector in Nederland er een groot tekort dreigt te ontstaan aan goedgekwalificeerd technisch personeel. De opleidingscapaciteit is nu onvoldoende om genoeg mensen op te leiden. Bovendien zullen opleidingen hun programma continue moeten aanpassen aan de snelle ontwikkelingen in deze innovatieve sector.

Opleidingen en bedrijfsleven zullen nauwer moeten gaan samenwerken om gezamenlijk de curricula vorm te geven, om stageplaatsen en afstudeeropdrachten te creëren en om samen te werken aan toegepast onderzoek. De sector moet onder de aandacht gebracht worden bij toekomstige studenten en hun ouders om ze te interesseren voor deze stoere branche in de duurzame energie. Positief is dat wind op zee ook kansen biedt aan mensen die hun baan kwijt zijn geraakt of gaan raken in andere sectoren, zoals de olie- en gassector. Met een beetje omscholing kunnen vooral monteurs en onderhoudspersoneel zo aan de slag.

Om het dreigende tekort aan technisch personeel voor te zijn, lanceert de sector tijdens de WindDay Conference een nieuw initiatief: CAREER (Coordination, Applied Research, Expertise, Education & Resources).

Ernst van Zuijlen van het TKI Wind op Zee en mede-initiatiefnemer van CAREER* geeft aan: “Het is een lonkend perspectief; de realisatie van grote hoeveelheden windenergie en het ontstaan van duizenden banen in een prachtige sector. Maar voordat het zover is, zijn er wel forse investeringen in de generieke technische en specialistische offshore wind opleidingen nodig. In CAREER pakken we samen deze handschoen op en kunnen we de combinatie met toegepast onderzoek verder uit werken.”

Bron: NWEA

Arbeidsmonitor - Stabilisatie in aanloop naar de zomer

AMSTERDAM (Energeia) - Het aantal openstaande vacatures in de energiesector is na lange tijd van stijging weer licht gedaald; van 670 in april naar 640 aan het einde van het tweede kwartaal. Dit blijkt uit Energeia's Arbeidsmonitor, op basis van cijfers van recruitment & interim bedrijf kWh People. Desondanks blijven werkgevers in techniek de noodklok luiden.

Het aantal vacatures mag dan gedaald zijn, ten opzichte van een jaar geleden ziet het er nog rooskleurig uit, merkt directeur van kWh People Koen Willems op. Hij ziet deze ontwikkeling na een voortvarend begin van het jaar dan ook als een "pas op de plaats in aanloop naar de vakantie". "Het is geen signaal dat het weer de andere kant op gaat." Sterker nog, in de techniek blijft het zoeken naar de juiste mensen, en ook aan de commerciële kant staan vacatures open: "Daar begint de groei".

'Totale gekte'
Vakblad Cobouw kopte onlangs dat de strijd om personeel "totale gekte" benadert, en de initiatiefnemers van de Top Dutch-campagne om de nieuwe Tesla-fabriek naar Nederland te halen zijn ook al vast begonnen met het verzamelen van CV's van geïnteresseerden, zodat gebrek aan personeel in ieder geval geen belemmering zal zijn. Onder de inschrijvers wordt een reis naar San Francisco verloot.

De meeste partijen -zoals installatiebranchevereniging Uneto-VNI, de Topsector Energie en minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD)- zoeken de oplossing in het onderwijs. De Topsector Energie heeft een toptalent-programma voor masterstudenten die gedurende de twee-jarige masterfase van hun studie bedrijven kunnen bezoeken, workshops volgen en stages te doen naast een financiële ondersteuning van €2.400 per jaar. HBO-studenten elektrotechniek kunnen deelnemen aan het talentenprogramma van het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise, dat practica, gastlessen, projectopdrachten, bedrijfsexcursies en stages omvat.

De energiesector heeft samen met de chemiesector de meeste publiek-private samenwerkingen op HBO en academisch niveau, maar blijft achter als het gaat om samenwerkingen op MBO-niveau, blijkt uit recente cijfers van het Techniekpact.

Werkloos
Netwerkbedrijf Alliander, energiebedrijf Nuon, techniekbedrijf Philips en uitzendbureaus Manpower en Randstad pakken juist de andere kant van de werkgelegenheid aan door twaalf langdurig werkloze jongeren op te leiden tot jongerencoach, die hun mede-jongeren moeten helpen bij het vinden van een baan. Dit is het derde jaar dat de vijf organisaties deelnemen aan het project I-Mpower in Amsterdam. Het doel is om binnen een jaar negentig werkloze jongeren aan werk te hebben geholpen.

Belangrijke kanttekening bij het turven voor deze Arbeidsmonitor is dat de lijst niet één op één gelijk hoeft te staan aan het aantal personeelsleden dat bedrijven vragen. Sommige vacatures worden één keer gepubliceerd, terwijl er misschien wel tien medewerkers nodig zijn met hetzelfde profiel (bijvoorbeeld 'monteur elektrotechniek').

Bron: Energeia


kWh People gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.