kWh People
Windmolens met windenergie

Nieuw pand kWh People

Eind juni is het zover: kWh People gaat verhuizen naar een prachtig pand (naast de Gelderlander) aan de nieuwe Handelskade met uitzicht op de Waal. We zijn druk bezig met de inrichting, en wij kijken er naar uit om u te mogen ontvangen op onze nieuwe locatie.
De nieuwe adresgegevens:

kWh People
Dokstraat 477
6541 EZ Nijmegen
Telefoon: +31 24 663 54 15
E-mail: info@kwh-people.com

 

 

 

Duurzame energie zorgt voor toename banen

De duurzame energiesector zorgt voor 24 miljoen banen in 2030. Dit blijkt uit het rapport "Renewable Energy and Jobs-Annual Review 2017". Dalende kosten en stimulerend beleid hebben de investeringen in de duurzame energiesector gestuwd. Hierdoor neemt het aantal banen ook langzaam toe, en wordt de sector wereldwijd een enorme economische driver.

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl

 

Google for Jobs

Google wil zich met "Machine Learning" nu ook op de arbeidsmarkt gaan begeven. Google for Jobs is vanaf de 2e helft van mei uitgerold in de VS, daarna is de rest van de wereld aan de beurt.
Het concept is vrij simpel, Google gaat alle vacatures op het web verzamelen en makkelijk doorzoekbaar maken waarbij de werkzoekende allerlei filters kan instellen. De "Machine Learning" wordt gebruikt om functies te clusteren en kandidaten beter aan kansen te koppelen.
Google gaat geen eigen vacaturesite bouwen maar werkt samen met partijen als LinkedIN, Facebook en ZipRecruiter.

Bron: https://www.werf-en.nl/google-for-jobs-gelanceerd-eerste-testen-leiden-al-tot-18-procent-meer-sollicitanten/

 

Arbeidsmonitor

Onderwijs moet nood arbeidsmarkt oplossen

AMSTERDAM (Energeia) - De vrees voor een tekort op de arbeidsmarkt in de energiesector lijkt niet ongegrond, het aantal vacatures vertoont een duidelijk stijgende lijn. Dit blijkt uit Energeia's Arbeidsmonitor die elk kwartaal verschijnt op basis van de cijfers van recruitment & interim bedrijf kWh People. Installatiebrancheorganisatie Uneto-VNI trok aan de bel, en ministers Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, PVDA) en Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) vroegen de Sociaal-Economische Raad om advies over de effecten op de werkgelegenheid van de energietransitie.

In februari luidde Uneto-VNI de noodklok over het tekort dat de organisatie aan ziet komen op de arbeidsmarkt. Het zou gaan om 15.000 installateurs de komende vijf jaar, en de oorzaak is minder vervanging wegens de vergrijzing dan een groeiende behoefte vanwege de energietransitie. De cijfers zijn in lijn met de verwachting van uitkeringsinstantie UWV, schreef minister Kamp aan de Tweede Kamer.

Oplossing
De oplossing zoekt de minister -net als overigens Uneto-VNI en UWV- in opleidingen, via het Techniekpact en de Onderwijs- & Opleidingsfondsen van de technische sectoren. Maar ook daar knelt het, schreef Het Financieele Dagblad eind maart. De opleidingen moeten inhoudelijk worden aangepast aan de nieuwe werkelijkheid, bijvoorbeeld door automonteurs te leren om te gaan met elektrische auto's, en specialistische opleidingen voor windmolenmonteurs. Maar er is een groot tekort aan goed geschoolde docenten in het technisch onderwijs.

Reden voor de bewindslieden Kamp en Asscher om te rade te gaan bij de Ser over de effecten die de energietransitie zal hebben op de werkgelegenheid -en hoe bedrijven en overheid daarop in kunnen spelen. Het advies komt naar verwachting in het najaar.

Vacatures 
Ondertussen zet de knik omhoog flink door, is te zien in de arbeidsmarktgrafiek van kWh People en Energeia. Het aantal vacatures nam kwartaal op kwartaal toe met 95, negen meer dan een kwartaal eerder. Dat is een groei in het eerste kwartaal van 2017 met 16,5%. De groei in het laatste kwartaal van 2016 was 17,5%. Belangrijke kanttekening bij de turving voor deze Arbeidsmonitor is dat de lijst niet één op één gelijk hoeft te staan aan het aantal personeelsleden dat bedrijven vragen. Sommige vacatures worden één keer gepubliceerd, terwijl er misschien wel tien medewerkers nodig zijn met hetzelfde profiel (bijvoorbeeld 'monteur elektrotechniek').

Commerciële functies
Het aantal vacatures aan de commerciële kant trekt aan, signaleert directeur van kWh People Koen Willems. "Dat zie je bijvoorbeeld bij Vandebron." Daar zijn veertien vacatures, merendeels op commercieel gebied. "Ook in de zonne-energie is er veel vraag naar commerciële mensen." De economie trekt aan, en daarmee ook de behoefte aan mensen die producten verkopen.

"Het is aan de onderkant aan het groeien", zegt directeur Willems. De managementlagen zijn na de afgelopen jaren afgeslankt. Nu de economie weer aantrekt begint dat onder in de organisatie. "Dat is het harmonica-effect binnen een bedrijf. Na verloop van tijd is dan het kantoor te groot, en dan wordt er weer een managementlaag tussen geschoven, die eerder juist wegbezuinigd was."

Techniek
Er blijft veel vraag naar technisch goed onderlegd personeel, zoals ook te zien is aan het aantal vacatures bij bijvoorbeeld netwerkbedrijven Alliander en Stedin, en infrabedrijf Joulz. Maar ook directeur Willems merkt dat opleiding en functie-inhoud niet altijd op elkaar aansluiten, nu de energietransitie vaste vorm begint aan te nemen. "Bedrijven zoeken mensen met ervaring, maar die is er vaak nog niet", zegt Willems. "De sector moet zelf mensen gaan opleiden."

Dat doet de sector ook: vorig jaar opende praktijklokaal zonnewarmte de deuren, een initiatief van branchevereniging Holland Solar, Uneto-VNI, de Rijksdienst voor Ondernemen en een aantal bedrijven. Daar moeten de komende vier jaar 1.600 zonnewarmte-installateurs worden opgeleid, die Nederlandse woningen van zonne-energie gaan voorzien. Netbeheerder Enexis heeft al jaren zijn eigen vakschool.

Bron: kWh People/Energeia