‘Chief Happiness Developer’. Zo luidt de functietitel van kantoorhond Cato. Met een werkend e-mailadres maakt ze echt deel uit van het team. Cato is vandaag op dierendag ‘vrij’. Die valt namelijk op een woensdag, de dag dat haar baasje thuiswerkt. Dat betekent dat ook zij haar taken als ‘geluksontwikkelaar’ thuis uitvoert.

Rustig ligt Cato voor het raam te turen naar alle voorbijgangers op de Handelskade in Nijmegen, waar wervingsbureau kWh People zit. Af en toe komt ze even naast het bureau van een van de medewerkers zitten. Op maandagen en dinsdagen is de viervoeter vast onderdeel van het team. Baasje en ‘manager interim’ Daniël Schreurs vertelt trots: ,,In het begin was het even wennen en blafte ze weleens naar hardlopers of pakketbezorgers die voorbijkwamen. Nu is ze eigenlijk altijd kalm, ook als er vreemde mensen op kantoor zijn.”

Omkopen met botjes

De kantoorhond is bij veel collega’s geliefd. Er is zelfs een heuse strijd op de werkvloer gaande: met eigen geld kopen medewerkers botjes om de labradoodle zo ‘om te kopen’. Op kantoor zorgt de hond voor extra gemoedelijkheid. De medewerkers laten Cato ’s middags gezamenlijk uit en zien haar als een verbindende factor. ,,Als Cato er is, gaat het even niet over werk. Ze is een echte ijsbreker.” Schreurs voegt daar lachend aan toe: ,,En als ze een keertje niet mee is, wordt er meteen naar gevraagd”.

Geen allergieproblemen

Cato is in coronatijd als puppy bij Schreurs en zijn familie gekomen. ,,Ons middelste kind heeft autisme. Labradoodles voelen goed aan wanneer iemand iets nodig heeft, dat is fijn.” Ook op de werkvloer ziet hij dat Cato goed de sfeer aanvoelt en geregeld bij collega’s gaat zitten of liggen, ter afleiding.

Het baasje van Cato vroeg aan zijn baasje, directeur Koen Willems, of hij zijn nieuwe hond twee dagen in de week mocht meenemen naar kantoor. Het antwoord was al gauw ‘ja’. ,,Zelfs de medewerkers met een hondenallergie kunnen haar aanwezigheid aan, dat komt doordat labradoodles hypoallergeen zijn (dus een lage kans op een allergische reactie, red.). Voor één collega is Cato zelfs de enige hond die hij zonder problemen kan aaien.”

Cato is ook buiten kantoor inmiddels een bekende. Veel passanten herkennen haar al en kijken geregeld bij het kantoor naar binnen om te zien of de kantoorhond er ligt. ,,Ze blijft er allemaal relaxed onder.”

Artikel uit de Gelderlander, geschreven door Lott Fransen.
📸 Bert Beelen

Relevante artikelen