Renske en Maarten zijn aangekomen in klein dorp in de buurt van Kaffrine in Senegal. Ze hebben hier het initiatief Off-grid Africa, een dochteronderneming van Off-grid Europe, bezocht. Dit initiatief richt zich op de uitdagingen om duurzame energie te creëren op afgelegen plekken. Zij voorzien bijvoorbeeld dorpen zonder elektriciteitsvoorzieningen van directe zonne-energie door het plaatsen van batterij containers waar de zonne-energie in op wordt opgeslagen. Deze dorpen slaan zo veel stappen over door gelijk op volledige groene energie te draaien. Speciaal voor kWh People hebben zij een video gemaakt waarin zij dit initiatief toelichten.

In de video gaan ze in gesprek met Mark Kragh, CTO en Co-founder van Off-grid Europe en Off-grid Africa. Mark vertelt dat hij via zijn netwerk in Senegal aan de slag kon. Inmiddels werken hier vier teams van bijna 50 man groot aan het plaatsen van batterij containers.

De voordelen van een batterij containers in combinatie met zijn zonne-energie zijn onder andere:

  • Mobiel: De container kan eenvoudig worden verplaatst naar verschillende locaties, waardoor de oplossing flexibel is en kan worden aangepast aan de veranderende energiebehoeften.
  • Snelle installatie: Doordat de componenten van de installatie in een container zijn geplaatst, is de installatie sneller en eenvoudiger dan het bouwen van een traditionele installatie.
  • Modulair: De containerized oplossing is modulair, dit betekent dat er meerdere containers kunnen worden gecombineerd om grotere installaties te creëren.
  • Kostenefficiënt: Containerized oplossingen zijn vaak goedkoper dan traditionele installaties, omdat de container al een groot deel van de benodigde componenten bevat.
  • Betrouwbaarheid: De container zorgt voor bescherming van de componenten tegen weerinvloeden, die kunnen leiden tot beschadiging of onvoorziene stilstand.

Off-grid Africa inventariseert eerst welke dorpen nog geen elektriciteitsvoorzieningen hebben en waar de waar de prioriteit het hoogst ligt na een locatieonderzoek. Het plannen van de projecten gaat in samenspraak met de overheid en de dorpsoudsten. Het bouwen van het systeem kan in een paar dagen gerealiseerd zijn.

Off-grid Africa heeft als doel om de toegang tot energie te verbeteren voor mensen die geen aansluiting hebben op het elektriciteitsnet met de volgende voordelen:

  • verminderen van de afhankelijkheid van traditionele energiebronnen zoals olie en hout
  • verminderen van de uitstoot van broeikasgassen
  • verbeteren van de levensstandaard en economische groei
  • verminderen van de armoede

Waar gaan Renske en Maarten hierna naar toe?

Renske en Maarten vervolgen hun weg richting Guinee-Bissau. Als sponsor volgt kWh People de reis van Renske en Maarten op de voet. Zij houden ons op de hoogte van duurzame initiatieven op hun route. Via video’s en verhalen krijgen wij in Nederland mee wat er allemaal in Afrika gebeurd op het gebied van duurzame energie.

Mis niks van de reis van 4x4ELECTRIC door ons te volgen op LinkedIn.

Relevante artikelen