Met trots kunnen wij vertellen partner te zijn van 4x4electric! Renske Cox en Maarten van Pel gaan meer dan 40.000 km rijden met een reguliere elektrische auto die opgeladen wordt met een mobiel zonnepanelen pakket. Deze duurzame wereldreis gaat van hun woonplaats Helvoirt (Noord-Brabant), naar Zuid-Afrika en weer terug. In Afrika zullen ze diverse projecten bezoeken die een raakvlak hebben met duurzaamheid. De reis zal ongeveer een jaar duren en ze verwachten in november te vertrekken.

Maarten en Renske zijn grote liefhebbers van avontuur en reizen. Dit idee ontstond omdat ze hun leven en ook hun manier van reizen willen verduurzamen. Het stel heeft al goede ervaringen met lange afstand reizen met een elektrische auto. In hun omgeving zien ze dat veel mensen bij langere afstanden bewust kiezen voor een fossiele brandstof auto. Het idee is vaak dat verre reizen met een elektrische auto veel te lang duurt omdat je de auto constant moet opladen en dat het ook je vrijheid beperkt door de beperkte beschikbaarheid van laadpalen. 

Zelf ervaren Maarten en Renske precies het tegenovergestelde: ook voor verre reizen is een elektrische auto ideaal. Het enige dat nog ontbrak was een oplaad mogelijkheid om de mooie remote plekken in de natuur te bereiken. De perfect uitdaging voor deze avonturiers. Maarten en Renske besloten om deze optie zelf te gaan ontwikkelen met partners, en delen dit avontuur onder de naam 4x4electric.

De neef van Renske heeft de afgelopen twee jaar via kWh People als Technisch Adviseur Duurzame Gebiedsontwikkeling bij de gemeente Amsterdam gewerkt. Via hem zijn wij in contact gekomen met Maarten van Pel. Maarten was zich aan het oriënteren op rollen waarin hij actief bij kon dragen aan de energietransitie. We ontmoeten elkaar in september 2021 op de Solar Solutions Internationaal beurs waar hij ons vertelde over de plannen om volledig elektrisch, onafhankelijk van laadpalen, via de Westkust van Afrika naar Zuid-Afrika te rijden en via de Oostkust terug te keren. Maarten sprak met Koen af dat hij contact op zou nemen als er serieuze plannen waren. 

Een half jaar later, april 2022, stonden wij wederom op de volgende editie van dezelfde beurs. Maarten vertelde dat hij de auto gekocht had en de plannen concreet werden. Afgelopen 10 mei hebben Renske en Maarten een bezoek gebracht aan ons kantoor en vanaf dat moment zij wij net zo enthousiast als zij. We zijn trots dat wij hen kunnen ondersteunen in dit avontuur en zullen ze op de voet volgen. Uiteraard zullen wij hun avonturen met jullie delen.

Dit alles doen we met als hoger doel om praktische tips en tools te verzamelen die iedereen kan toepassen om zijn of haar leven en bedrijf te verduurzamen. Want juist de dingen die we leuk vinden, veranderen makkelijk in nieuwe gewoonten!

Ervaring met elektrisch rijden hebben ze al. Twee keer reden ze elektrisch naar hun wintersportadres Frankrijk. Sommige vrienden wilden niet bij hen in de auto. “Terwijl wij uiteindelijk maar een uur langer deden over een reis van meer dan 1.000 km” zegt Maarten. “Het is nieuw, dus soms even zoeken hoe alles werkt, maar ook heel leuk om alles zelf te ontdekken. Waar we bijvoorbeeld achter kwamen is dat extra personen en extra bagage behoorlijke impact heeft op de range. Logisch achteraf! Aan de andere kant is de winst dat je heel relaxed aan het reizen bent. Je weet precies wanneer het koffie- of plaspauze is, en stopt regelmatig. Daardoor kom je heel uitgerust en ontspannen aan.”

Naast hun wintersportvakantie reed het stel ook elektrisch tijdens hun zomervakantie van 2020 door Scandinavië, 6.000 kilometer in totaal.

Voor het project 4x4electric is het stel momenteel druk met de voorbereidingen. Het voertuig staat al op de oprit en de techniek wordt de komende maanden getest. Daarna zal de inrichting van de auto ontwikkeld worden zodat naast alle bagage, ook de zonnepanelen goed opgeborgen kunnen worden. Het streven is om de auto DC – DC te laden. Dat betekent dat de stroom niet omgezet wordt van gelijk- naar wisselstroom en terug, zoals bij een normale laadpaal, maar dat het gelijkstroom blijft. Hierdoor gaat er minder energie verloren en kunnen er hogere off-grid laadsnelheden behaald worden.

Een wereldreis als dit vraagt om een pilot, daarom gaat het koppel vanaf 29 augustus tot en met 10 september 2022 een minireis maken door Nederland. Zo kunnen ze de techniek en opstelling testen, maar ook inspirerende duurzame projecten bezoeken om deze verhalen te delen.

Je kunt de avonturen van Maarten en Renske volgen via Instagram, LinkedIn, Youtube en onze website.

Relevante artikelen