Nederlandse exposanten zijn op de eerste Solar Solutions in Düsseldorf laaiend enthousiast. Reacties van ‘er worden te gekke orders geplaatst’ tot ‘nieuwe opdrachtgevers uit heel Duitsland’ waren bij elke stand wel te horen. De energie was letterlijk te voelen op de beursvloer. Als kWh People was het een mooie dag om bestaande relaties in actie te zien in het Duits en hebben onze solar consultants Marco ten Teije en Mylène Ragon nieuwe opdrachtgevers en kandidaten ontmoet.

De hal van de Düsseldorf Messe was ruimschoots gevuld met voornamelijk Nederlandse partijen en aangevuld met lokale Duitse partijen. Een mooie mix van producenten, distributeurs en epc partijen waar een divers publiek op af kwam vanuit heel Europa en daarbuiten. “Wij kwamen genoeg bekenden tegen die nieuwsgierig een kijkje kwamen nemen om te kijken of zij volgend jaar hier ook komen staan”, aldus Marco ten Teije.

Partijen zoals VDH en Solarclarity die ook de stap hebben genomen waren zeer tevreden over de opkomst en het aantal opdrachten die uit deze twee dagen zijn gekomen. John Willems, country manager van Bay.Wa-re staat samen met zijn Duitse collega’s voor de eerste keer samen op een beurs.

Ik krijg een flashback naar de begindagen van de Nederlandse Solar Solutions

John Willems

De stand van Natec viel juist weer op omdat daar geen producten stonden opgesteld, maar juist naar potentiële nieuwe kandidaten werd gezocht. Een bewuste keuze nu Natec ook in Duitsland actief wordt. Of de beurs daadwerkelijk nieuwe collega’s gaat opleveren wordt pas in de komende weken duidelijk.

Mylène Ragon: “Het is een gedurfde keuze, juist omdat dit de eerste keer is dat deze Solar Solutions wordt georganiseerd en nog niet bekend is welk publiek hier op af komt. Het is juist in deze krappe arbeidsmarkt heel erg nodig om elk moment aan te grijpen om in contact te komen met nieuwe collega’s”.

Qua organisatie zijn er zeker verbeterpunten te noemen, maar de eindconclusie mag zijn dat zowel exposant als bezoeker zeer enthousiast zijn over de Duitse versie van Solar Solutions. “De meeste mensen waren nog aan het stoeien met de Duitse taal, maar dat was absoluut geen drempel om deals te maken of kennis te maken met nieuwe opdrachtgevers of leveranciers”, aldus Mylène.

Wij hebben als kWh People weer ideeën opgedaan om nieuwe kandidaten te werven of potentiële opdrachtgevers te benaderen.

Wij kijken uit naar de Nederlandse editie in maart waar wij altijd staan met onze eigen stand. De Nederlandse editie van Solar Solutions is van 14 tot en met 16 maart 2023.