De Klimaat en Energie Koepel verbindt ambassadeurs voor een duurzame toekomst De klimaat- en energietransitie is één van de grootste en meest urgente uitdagingen van deze tijd. Deze overgang vraagt om vernieuwing, lef en samenwerkingen over de grenzen van sectoren heen. Binnen de stichting Klimaat en Energie Koepel (KEK) werken daarom meer dan 1000 ambassadeurs samen aan het versnellen van de transitie. “Gedreven jonge professionals zijn hard nodig in dit proces”, stelt Cato Kannekens, bestuurslid en ambassadeur bij KEK. “Binnen KEK leren wij van elkaar, delen wij kennis én maken wij duurzame impact.”

Klimaat en Energie Koepel

KEK is een cross-sectoraal netwerk van gedreven professionals uit de hele keten. Deze ambassadeurs zetten zich via hun werk in voor de verduurzamingsopgave in Nederland. Zij maken impact vanuit de acht sectorteams van KEK: industrie, gebouwde omgeving, landbouw & voedsel, mobiliteit, energiesysteem, arbeidsmarkt & scholing, circulaire economie en groene financiering.

De ambassadeurs schrijven onder meer adviezen voor beleidsmakers en academici, zoals dit whitepaper over het afschaffen van fossiele subsidies. Ook gaan ze met experts en beleidsmakers in gesprek over de energietransitie tijdens KEK-evenementen. En ze organiseren bedrijfsbezoeken, zoals in januari bij de Shell raffinaderij in Pernis. Dit is voor jonge professionals een mooie kans om bijvoorbeeld te leren over de toekomst van CO2-opslag. KEK-ambassadeurs zoeken steeds nieuwe wegen om de energie- en klimaattransitie verder te versnellen.

Enthousiast en gedreven netwerk

Toen Cato in 2023 verschillende ambassadeurs van KEK ontmoette, herkende ze zich direct in de motivatie van het netwerk om de energietransitie te versnellen. Daarom startte ze in januari als bestuurslid bij KEK. Dat doet ze vrijwillig naast haar rol bij Shell, waar ze werkt als process engineer. Als KEK-bestuurslid heeft ze elke twee weken een overleg met andere leden van het partnerschappenbestuur. Zij bespreken bijvoorbeeld welke nieuwe partners ze willen aantrekken en hoe ze jonge professionals kunnen motiveren om zich aan te sluiten.

Het werk voor KEK doet ze meestal in de late middag of avond. “Nieuwe inzichten neem ik mee naar Shell”, zegt Cato. “Dankzij de kennis van partners en rondleidingen bij andere bedrijven, zie ik sneller waar verbeteringen mogelijk zijn. Bijvoorbeeld om ondersteunende processen in Shell duurzamer of energie-efficiënter in te richten. Bovendien begrijp ik de uitdagingen van grote bedrijven beter als het gaat om verduurzamen.”

Gedreven jonge professionals en partners zijn hard nodig in de klimaat- en energietransitie

Samenwerking met kWh People

kWh People is een van de trotse partners van KEK. “Met haar grote netwerk in de energiewereld slaat kWh People een brug tussen specialisten en organisaties in die sector”, zegt Cato. “Zodat professionals op de juiste plek in het werkveld komen. Daarbij helpen wij elkaar. Zo wisselden wij vacatures in de energiebranche uit en keken professionals van kWh People kritisch naar cv’s van onze ambassadeurs. Met de feedback konden zij hun cv’s verbeteren en hun positie in de arbeidsmarkt versterken. Verder betrekken wij kWh People en andere partners bij onze events. In 2023 organiseerden wij zelfs samen met kWh People het event ‘Werken in de energiewereld’ bij Fakton Energy.”

Door events, bedrijfsbezoeken en contacten met partners bij KEK, kunnen ambassadeurs hun professionele netwerk vergroten. Maar ook kennis van experts benutten om duurzame impact te maken in hun organisatie en anderen te inspireren hetzelfde te doen. “Dat maakt KEK een leerzame ontwikkelplek én een leuk netwerk”, benadrukt Cato enthousiast. “De energietransitie is een lastig thema dat soms samengaat met neerslachtige gevoelens. Het is fijn om daarin écht iets te betekenen.”

Klimaatstatements versnellen de energietransitie

Cato ziet het CEO-event op 7 november als een van de mijlpalen van 2024. “Dit was alweer de zesde editie”, zegt ze trots. Tijdens het event verwelkomden Cato en een mede-ambassadeur de directeuren en jonge professionals van onder andere Vattenfall, RWE en Stedin. Zij presenteerden hun klimaatstatements, waarin staat hoe hun organisatie de komende twee jaar bijdraagt aan het versnellen van de energietransitie. “Ik vond het mooi om te zien dat de jonge professionals echt inhoudelijke vragen stelden aan de directeuren.”

Het komende jaar richt KEK zich onder meer op veranderingen in het politieke beleid in Nederland en de invloed daarvan op de verduurzamingsopgave. “Ook ligt onze focus op het actief betrekken en enthousiasmeren van ambassadeurs uit alle sectoren”, vult Cato aan. “In 2025 staan al een aantal fysieke evenementen voor jonge professionals op de planning. De kennis en stem van deze jong werkenden in het klimaatdebat blijft cruciaal. Want de gevolgen van klimaatverandering gaan ons nog vele jaren aan.”

Wil jij actief bijdragen aan de klimaat- en energietransitie? Sluit aan als ambassadeur bij KEK via https://klimaatenergiekoepel.nl/registreren-ambassadeurs/. Of mail voor meer informatie naar ambassadeurs@klimaatenergiekoepel.nl

Relevante artikelen