De Wet DBA regelt hoe zelfstandigen en opdrachtgevers samenwerken zonder dat er sprake is van een dienstbetrekking. Hiermee wordt schijnzelfstandigheid tegengegaan. Kernbegrippen zoals gezagsverhouding, zelfstandigheid en ondernemersrisico staan hierbij centraal.
Het Deliveroo-arrest van de Hoge Raad heeft de spelregels verder aangescherpt. De acht toetsingscriteria uit dit arrest zijn nu dé basis om te beoordelen of jij echt als zelfstandige wordt gezien. Dit is belangrijk voor zowel zzp’ers als opdrachtgevers.
Vanaf 1 januari 2025 wordt de Wet DBA strenger gehandhaafd. Het huidige moratorium vervalt, wat betekent dat de Belastingdienst vaker zal optreden bij twijfel over de zelfstandigheid. Maar geen paniek: als jij en je opdrachtgever de zaken goed geregeld hebben kun je zonder zorgen blijven ondernemen.
De Belastingdienst hanteert een “schillenmodel”. Dit betekent dat organisaties die actief werken aan het voorkomen van schijnzelfstandigheid vooral begeleiding krijgen, terwijl zij die dit niet doen, harder worden aangepakt. Zorgvuldigheid en naleving zijn dus cruciaal.
Bij kWh People doen we er alles aan om jouw zelfstandigheid te waarborgen en te zorgen dat je volledig voldoet aan de Wet DBA. Hoe we dat doen?
Wij begrijpen hoe belangrijk het is om als zzp’er zonder zorgen te kunnen ondernemen. Als branchespecialist in de energiemarkt weten wij precies wat er speelt en hoe we je het beste kunnen ondersteunen.
Ben je klaar voor 2025? Bekijk onze actuele opdrachten of neem contact op met onze interim consultants.