kWh People gaat in gesprek met experts op het gebied van energie, duurzaamheid en circulariteit. Vandaag spreken we met Gerwin Brandsen, interimmer bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Hij vertelt over zijn ervaringen als ZZP’er en adviezen voor andere interimmers.

Hoe zag jouw loopbaan eruit voordat je voor jezelf begon?

Ik ben begonnen met de opleiding natuurwetenschappen en innovatiemanagement, waarbij de natuurwetenschap zich focuste op energie. Na mijn opleiding ben ik bij Arcadis begonnen. Hier heb ik negen jaar gewerkt, eerst als lucht- en geluidspecialist en later als energieadviseur. Bij Arcadis kwam de kans om een klus mee te nemen en als ZZP’er te gaan werken. De wens om voor mezelf te beginnen had ik al langer, dus die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Na een periode bij Energiepartners werk ik weer voor mezelf en doe ik interim klussen en ontwikkel ik eigen apps.

Ik had een sterke drive om voor mezelf te beginnen en eigen producten te ontwikkelen.

Hoe ziet jouw interim rol bij RVO eruit en wat vind je leuk aan deze rol?

Ik ben nu bij RVO werkzaam als energiedeskundige. Ik beoordeel subsidieaanvragen op energiegebied, waarbij ik mij voornamelijk richt op het gebied van innovatie in de energiesector. Binnen RVO coördineer ik de energie aanvragen van de MIT regeling en help ik bij de update van de Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing (EML). Wat mij zo goed bevalt aan deze rol is het werken vanuit de inhoud. Je draagt direct bij aan de verduurzaming van Nederland.

Wat trekt jou aan een rol als interimmer?

Interim klussen geven mij de ruimte om ook zelf producten te ontwikkelen. Ik vind innovatie erg interessant en ik zou in de toekomst graag mijn eigen producten verder willen ontwikkelen. Een interim klus hiernaast doen is een vaste basis en is een leuke afwisseling.

Het voordeel van werken als interimmer vind ik dat het je extra mogelijkheden en vrijheid geeft. Ik vind het zelf heel fijn dat ik een soort ambtenaar ben, maar toch mijn eigen bedrijf heb. Dit maakt mijn werk veel uitdagender.

De organisatie waar ik voor werk wordt eigenlijk een soort van klant, waardoor je meer verantwoordelijkheid voelt.

Hoe helpt kWh People met het vinden van een geschikte interim klus? 

Je geeft op een hele laagdrempelige manier aan dat je interesse hebt in een job en kWh People zorgt voor de rest. Ze doen alvast een voorselectie, zodat een job altijd bij de kandidaat past, maar de kandidaat ook bij de opdrachtgever. Dit is juist voor een interimmer een deel van het werk dat minder leuk is en het is dan heel fijn dat een bedrijf als kWh People dat voor je doet.

Welk advies zou je anderen geven die aan de slag willen als interimmer in de duurzame energie? 

Zoek naar kansen en grijp ze. Doe mee aan workshops, schrijf je in bij kWh People, zoek naar mogelijkheden en durf de stap te nemen! De interim mogelijkheden in het vakgebied zijn heel goed. Op energiegebied is er momenteel heel veel te doen en dat gaat de komende twintig jaar niet veranderen.

Relevante artikelen