Zaterdag 16 september 2023 is het zo ver: de derde Open Energiedag. Ontdek de wereld achter je stopcontact en thermostaat! Nieuwsgierige burgers kunnen langs komen bij duurzame energieprojecten in heel Nederland om kennis te maken met de mensen en de technieken achter de energietransitie. Ontmoet de mensen achter een windmolen, voel de warmte van bodemenergie of krijg een rondleiding in een nabijgelegen zonnepark.

 Er gebeurt meer dan ooit om onze energie schoner en onafhankelijker te maken en op deze dag kun je dat met eigen ogen zien. Bij de eerste twee edities waren er tal van mooie projecten te bezoeken. Denk aan zon- en windparken, biomassacentrales, aquathermie-, bio-energie- en bodemenergieprojecten en netinfrastructuur. In 2022 openden ruim zestig duurzame energieprojecten hun deuren om zo’n 5.000 bezoekers kennis te laten maken met hun initiatieven.

Een van de locaties die jij kan bezoeken, is het Windpark Nijmegen-Betuwe. Demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten is hier aanwezig om de Open Energiedag officieel te openen. Windpark Nijmegen-Betuwe is vrijwel volledig in handen van burgers, verenigd in Energiecoöperatie WPN. Na een succesvolle wervingscampagne in 2015 hebben 1.013 coöperatieleden samen 2 miljoen euro bij elkaar gebracht om het park te realiseren. Ook PPM Oost, de investeringsmaatschappij van provincie Gelderland heeft financieel bijgedragen. Voor hun investering ontvangen de deelnemers rendement en leveren zij een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de regio.

De gemeente Nijmegen heeft als doel om in 2045 energieneutraal te zijn. Windpark Nijmegen-Betuwe draagt daar een flink deel aan bij. Hun Lagerwey L100-windmolens produceren genoeg stroom voor 7.100 huishoudens. Het windpark hopen zij uit te breiden zodat zij  kunnen duurzame energie leveren aan zo’n 8.900 huishoudens.

Het team van kWh People heeft dit windpark bezocht tijdens de PHOE (Post-HBO Opleidingen in Energie) training over windenergie. De consultants vonden het zeer waardevol om de lesdag op deze locatie te volgen:

Je ziet gelijk waar het over gaat en het is bijzonder om de windturbines van zo dichtbij te kunnen zien!

Op de website van de Open Energiedag vind je een overzicht van alle locaties die jij kan bezoeken. Wil jij de deuren van jouw energieproject ook openen voor publiek op 16 september 2023? Je kan locaties voor de Open Energiedag aanmelden via het formulier onderaan de pagina. De Open Energiedag is niet voor individuele woningen.

De Open Energiedag is onderdeel van de ‘Daar krijg je energie van’ campagne, die de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is gestart in samenwerking met brancheverenigingen NWEA, Holland Solar, Energie Samen, Branchevereniging Bodemenergie, Geothermie Nederland en Vereniging Warmtepompen.

Relevante artikelen