Het tekort aan mensen voor de energiesector piekt deze winter, constateren onderzoekers van ABN Amro. Ruim een derde van de vacatures blijft onvervuld. Ook kWh People, het bedrijf dat de data levert voor deze Arbeidsmonitor, constateert dat het aantal vacatures in de energiesector weer in de lift zit. Ondertussen gaat de Arbeidsinspectie strenger controleren bij installateurs van zonnepanelen

De drie regionale netbeheerders Alliander, Enexis en Stedin, de landelijke hoogspanningsnetbeheerder Tennet staan alle drie in de top tien van bedrijven met openstaande vacatures (zie de tabel onderaan dit artikel). Daar is ook installatiebedrijf Equans te vinden, net als zonnebedrijf Zonneplan. Ook Eneco, Vattenfall en Essent zoeken mensen. De energiebedrijven lieten afgelopen najaar weten dat vanwege de invoering van het prijsplafond de druk op de eigen mensen groot was om IT-systemen aan te passen en klanten te woord te staan. 

Wij zien geen recessie in de energiesector

Koen Willems - Directeur kWh People

Na een korte knik op het peilmoment een kwartaal terug, ligt het aantal vacatures bij het meetmoment dit kwartaal flink hoger. Het is het hoogste sinds kWh People en Energeia de Arbeidsmonitor bijhouden. Dat strookt met de conclusie van een rapport van ABN Amro, waarin onderzoekers concluderen dat het arbeidstekort nog altijd één van de grootste knelpunten is voor de energietransitie. Het tekort aan mensen in technische beroepen als monteurs, installateurs en werkvoorbereiders piekte in november, toen 39% van de vacatures onvervulbaar was, volgens de arbeidsmarktindicator van de ABN. In december was dat iets gezakt naar 36% van het aantal vacatures.

Steden

De tekorten zijn het grootst in de steden. De onderzoekers van ABN lichten Groningen (73% onvervulbare vacatures), Eindhoven (72%), Leeuwarden (68%), Rotterdam (67%), en Amsterdam/Zwolle (elk 65%) eruit. Zzp'ers grijpen hun kans, schrijven zij. Datzelfde constateert ook Willems. Er zijn actie- en aanvalsplannen, maar de onderzoekers van ABN constateren dat een deel van de tekorten structureel zijn. Ook als de economie afkoelt, zal er in deze beroepen voorlopig krapte blijven, als gevolg van vergrijzing en gebrek aan nieuwe aanwas.

Ongevallen bij monteurs zonnepanelen

Ondertussen noteerde de Arbeidsinspectie de afgelopen anderhalf jaar meer dan veertig ongevallen bij het installeren van zonnepanelen. De afgelopen drie jaar hadden vier ongelukken een dodelijke afloop. Het grootste gevaar is vallen, liet de inspectie dinsdag weten. In 80% van de ongevallen viel een installateur door het dak of van het dak af. Meer dan de helft liep daarbij een botbreuk op, 20% hoofdletsel en in 10% van de ongevallen was het letsel blijvend. De reden was dat zij niet of te weinig volgens de voorschriften werkten. De inspectie gaat daarom het aantal controles opschroeven.

Vallen is het grootste gevaar bij het installeren van zonnepanelen, aldus de arbeidsinspectie. Brancheverenigingen Holland Solar en Techniek Nederland zijn bezorgd over de veiligheidssituatie in de sector. Dat laten zij weten in reactie op het bericht van de arbeidsinspectie. De twee verenigingen hebben de laatste jaren een “uitgebreid kwaliteits- en veiligheidsborgingssysteem”, laten zij weten, en zullen de voorlichting over veilig werken intensiveren zodat het systeem ook bij niet-leden bekend is. Bij de informatievoorziening hoort onder andere het handboek zonne-energie, waarvan ook een 'zakboekversie' bestaat om mee te nemen. Er zijn arbocatalogi hoe te werken op hoogte en met elektrotechnische installaties, en er zijn vervolgopleidingen om de vakbekwaamheid van monteurs op peil te houden.

Inspecteur-generaal Rits de Boer van de Arbeidsinspectie stelt dat de kans op ongelukken “minimaal honderd keer kleiner” is als monteurs werken via de methode van de arbocatalogus. Afgelopen maand werd er een zonnepanelenbedrijf een maand lang gesloten, na “stelselmatig” overtreden van de Arbowet. In 2021 werd ook al eens een bedrijf een maand lang stilgelegd na herhaaldelijke overtredingen, ook toen was het valgevaar voor de monteurs de aanleiding. De Arbeidsinspectie waarschuwt dat dat de komende tijd dus vaker voor kan komen.

Tekst: Katrijn de Ronde Bron: https://energeia.nl/

Relevante artikelen